More


  Lăcașul blestemat de călugării benedictini va fi reabilitat

  - Advertisement -

  acas1

  Construită în stil romanic în urmă cu peste 800 de ani, imediat după marea invazie tătară din 1241, Biserica Reformată din Acîș este unul dintre cele mai vechi lăcașuri de cult din județul Satu Mare.Ridicată iniţial ca mănăstire romano-catolică şi mai apoi transformată în biserică reformată, construcţia este unică cel puţin din două motive: deşi au trecut peste 800 de ani de când a fost ridicată, biserica este în continuare nefinisată în exterior şi, până în zilele noastre păstrează semiluna islamică în vârfului turlei.

  Focul, trăznetul şi nici cutremurul nu au putut să o pună la pământ

  Prima legendă care se leagă de acest lăcaş de cult este aceea legată chiar de construirea bisericii. Aceasta ar fi fost construită de banul Akos care făcea parte din neamul Akoşilor din Panonia, venind din Sciţia în frunte cu cei şapte conducători ai sciţilor. Neamul Akoşilor, cel care a construit biserica şi a dat numele aşezării, s-a stins în secolul XVI.

  Există o teorie conform căreia biserica nu a fost tencuită tocmai pentru că respectă regulile romanice. Unii localnici susţin însă că pereţii exteriori ai bisericii au fost tencuiţi, numai că în decursul anilor, datorită multiplelor renovări, tencuiala ar fi fost îndepărtată.

  Legenda spune în schimb că biserica a rămas netencuită deoarece toate încercările de a aplica un strat de tencuială au fost zadarnice pentru că tencuiala nu se prinde de pereţi. Mulţi preoţi au încercat să tencuiască lăcaşul de cult. Îl tencuiau meşterii, îl finisau, dar după cădea tot. Mortarul nu se prindea de pereţi. Se spune că atunci când a avut loc Reforma lui Martin Luther, reformaţii au ocupat mănăstirea şi au alungat călugării benedictini. Supăraţi, aceştia au aruncat asupra bisericii multe blesteme din cauza cărora va rămâne netencuită pentru totdeauna.

  acas2

  Placa omagială instalată în biserică cu ocazia împlinirii a 800 de ani de existenţă atestă că la 1241 biserica a fost devastată de către tătari. Soarta avea să rezerve însă destule surprize şi necazuri acestui splendid edificiu. În anul 1642, în urma unui incendiu, biserica a ars şi imediat după aceea au venit turcii, care i-au dat foc din nou.

  După ce a trecut prin foc şi furia turcilor, o altă nenorocire a lovit biserica. În 1747 un trăznet a lovit unul dintre turnuri însă parcă o mână divină a făcut ca biserica să nu ardă din temelii. În septembrie 1834 a avut loc un mare cutremur în zona Careiului, fiind distruse mai multe aşezări. Biserica din Acâş a suferit mari daune, dar nu s-a prăbuşit, a rămas în picioare. Oamenii s-au chinuit să adune bani să refacă biserica, dar din cauza sărăciei n-au reuşit să adune fonduri suficiente şi biserica a rămas în aceeaşi stare până în 1862 când a fost cuprinsă de un alt incendiu devastator. Atunci, focul a ars trei zile în continuu şi a devastat jumătate din sat. Cu mari greutăţi în perioada 1896—1902 biserica a fost renovată cu sprijinul financiar al comisiei pentru ocrotirea monumentelor de artă.

  Semiluna şi cocoşul tronează în vârful celor două turnuri

  O altă ciudăţeniei a Bisericii din Acâş sunt simbolurile care tronează semeţ pe cele două turnuri ale edificiului. Pe un turn se află cocoşul, simbolul religios specific reformaţilor, semnul convenţional al vigilenţei şi luminei. Pe celălat turn se află semiluna, simbolul islamului, cel care evocă moartea şi învierea.

  Prezenţa semilunei pe un lăcaş de cult creştin este unicat în România explicaţia venind tot dintr-o legendă care spune că aceasta a fost ridicată în turn deoarece se credea că turcii nu atacă lăcaşurile care au acest semn mahomedan. Probabil că această idee le-or fi venit sătenilor după ce invadatorii au distrus biserica proaspăt renovată, în 1642.

  acas4

  Tot legenda spune că biserica din Acâş ar fi legată printr-un tunel de castelul din Ardud, care la rândul său printr-o reţea de alte tunele ar fi fost legat de cetăţile Sătmar şi Medieş. Legenda tunelurilor este încă prezentă în conştiinţa sătmărenilor cu toate că nimeni nu se poate lăuda că ar fi făcut un drum subteran între aceste localităţi. Probabil că tunelurile din preajma bisericilor şi castelelor erau mult mai scurte şi aveau rolul de ieşiri de salvare în caz de pericol.

  Înveşmântată în aura atâtor legende, biserica din Acâş este una dintre splendorile areti romanice europene ale evului mediu timpuriu, aparţinând ca structură arhitectonică stilului iniţial al Abaţiei din Cluny, localitate din provincial Burgundia din Franţa.

  După 800 de ani, biserica blestemată va fi reabilitată

  Proiectul de hotărâre privind aprobarea reabilitării acestui obiectiv, cheltuielile şi acordul de parteneriat necesare a fost aprobat de consilierii judeţeni în şedinţa extraordinară din luna noiembrie a a nului trecut.

  Valoarea proiectului este de peste 2,3 milioane de lei, inclusiv TVA, iar cofinanţarea de 2% va fi asigurată de Parohia Reformată Acîş.

  Fiind un monument de interes naţional, obiectivul are deja toate avizele necesare şi proiectul tehnic aprobate de Ministerul Culturii, astfel că după încheierea tuturor formalităţilor privind finanţarea şi execuţia lucrărilor, Biserica Reformată din Acîş va fi în sfârşit reabilitată.

  Nicolae Ghişan

  acas5

   

     ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img