More  Laudă primăriei şi bisericii din Culciu!

  Prin complexitatea profilului său moral, politic şi uman, Domokos Alexandru, primarul comunei Culciu, este, deopotrivă, un cunoscut conducător ales, dar şi omul ce-şi iubesşte semenii şi, cred, că este o iubire reciprocă. Primarul Domokoş Alex, prin profilul său uman, este un om de onoare.

  Între a-l defini profesional (pentru el primăria a devenit profesie) şi uman, gândul meu, la momentul desfăşurării emisiunii televizate „Oameni şi Fapte” îmbracă sensurile cele mai profunde ale mulţumirilor pentru acest primar – omul de cuvânt.

  Într-o lume care, de multe ori, pare să-şi piardă reperele fundamentale, Domokos Alexandru se remarcă prin constanţă, prin muncă şi tenacitate, prin fermitate în valorile ce-i stau la dispoziţie şi pe care le-a definit ca fiindu-i ghid de conduită în activitatea de primar în viaţă. Aş putea spune că a devenit fondator la multe gândiri de progres pentru cele şase localităţi ce aparţin de Primăria Culciu: Apateu, Cărăşeu, Corod, Culciu Mic, Lipău. Observăm că nu-s localităţi fără pretenţii, ci bine cunoscute în judeţ, formând o comună greu de condus, cu probleme atât de diversificate! Noroc că Alexandru Domokos este un om cu experienţă, cu rezultate frumoase, iubit de locuitori. De ce? Pentru că vrea doar binele locuitorilor, vrea să le facă viaţa mai uşoară. Cu o serie de firme ce funcţionează pe raza comunei, Alexandru Domokos a reuşit să caute braţe de muncă, să strângă de la firme taxe şi impozite până la 700 mii lei, bani atât de utili comunei, pentru a duce la împlinire proiectele iniţiate şi altele care vin. Şi vin, pentru că, acum, la primărie este specialist care se ocupă de proiecte, iar Consiliul local este pe aceeaşi „lungime de undă”!

  Activitatea acestui primar semnifică demnitate, curaj, muncă şi argumente zilnice prin care se poate raporta, cu puterea exemplului, la cele mai semnificative cuvinte de progres, de îmbunătăţire a nivelului de trai în zonă! La acest om, curentul electric, introducerea apei potabile, canalizarea, asfaltarea sau pietruirea străzilor, ori realizarea trotuarelor nu sunt vorbe deşarte, ci sunt preocupări şi frământări de a face rost de bani pentru a le realiza în cele şase localităţi. Şi este greu într-o lume aşezată sub semnul confuziei, al discordiei şi nonvalorilor. El, primarul, se ocupă de şcoli şi grădiniţe, de spaţii pentru activităţi culturale şi sportive, de multele biserici de pe raza comunei.
  Indiferent de neajunsuri şi crize de tot felul, Alexandru Domokos vrea să dea utilitate clădirii în care funcţionează primăria, reabilitând-o şi adăugând un nou corp de clădire atât de necesar. Poate, la reabilitarea celei vechi, îi vor da un ajutor firmele de pe teritoriul comunei! Ar fi un gest omenos, bine primit şi de mult bun simţ! Să le dea Dumnezeu gândul cel bun!

  La Culciu Mic am dat peste preotul Zima Constantin Marian, care de 14 ani slujeşte acolo şi mereu a avut de lucru. A renovat biserica în exterior şi interior, la fel şi casa parohială, a adunat credincioşii prin dăruirea sa, prin slujirea cu credinţă, făcând din micile „biserici”, casele lor, o biserică ce devine neîncăpătoare pentru cei o sută de credincioşi.

  Şi, Doamne, ce om bine pregătit este preotul paroh Zima, ce răspunsuri frumoase, adevărate crâmpeie de seminarii universitare am derulat împreună la „Glasul Bisericii”! Acolo, pe raza comunei, preoţii se înţeleg minunat, indiferent de limba în care se ţine slujba!

  Ce lucru frumos! Sunt sigur că Taina Sf. Maslu e uşor de înfăptuit că sunt veicini preoţii Palfi, Donca, Pop, Vezentan, Iederan şi Zima! Ce frumos a explicat părintele Zima despre păcat, despre socoteala pentru fapte, despre puterea ce o oferă credinţa, despre iubirea pentru semeni, despre purtatul Crucii, despre iubirea în care trebuie să trăim, despre imperativul „Sus să avem inimile!” şi multe altele. Nu este numai un bun gospodar, dar şi un familist deosebit, ştiind ce înseamnă preoteasa în viaţa preotului şi grija pentru cei doi fii!

  Sunt sigur că, pe raza comunei Culciu, toţi preoţii sunt aşa. O să-i cunoaştem! Activităţile de pe raza acestei comune sunt demne de toată lauda, iar cei care le iniţiază şi le desfăşoară merită felicitări!

  Teodor Curpaş

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE