Mai multe specializări, de la o Academie din județul Satu Mare, vor fi lichidatefacultate

Ca urmare a cererii tot mai scăzute din partea tinerilor, 30 de specializări de la opt universități din România vor intra în lichidare. Problema din mediul universitar a fost recunoscută și de Ministerul Educației, care a lansat o invitație la dezbatere publică pe marginea acestui subiect.

Printre cele opt universități din întreaga țară se află și Fundația ”Academia Comercială”, din județul Satu Mare, care în anul universitar 2017-2018 va avea cu patru specializări în minus. Așadar, la Fundaţia “Academia Comercială” din Satu Mare, domeniul de licenţă “Contabilitate” nu vor mai exista, din anul universitar 2017-2018, specializarea “Contabilitate şi informatică de gestiune”, precum şi specializările “Management” şi “Finanţe şi bănci”.

Motivul pentru care s-a ajuns la aceste acțiuni este numărul studenților din România, care a ajuns la jumătate în comparație cu anii trecuți, dar și iluziile în care s-a trăit atâta timp. De asemenea, județul Satu Mare se numără printre județele din țară a cărui număr de absolvenți de studii superioare scade de la an la an.

”Este foarte bine ce se întâmplă. Am trăit prea mult timp din iluzii. Putem vorbi și despre o greșeală a părinților care își visează copiii directori, când poate ei ar fi niște mecanici extraordinari. Nu toate specializările au trecere în fața angajatorilor. Astfel, în România, în ultimii șapte ani, numărul studenților s-a înjumătățit. Din tinerii capacitați, în fiecare an aproximativ 10.000 decid să studieze dincolo de granițe. Faptul că se pune lacătul pe câteva specializări nu este o surpriză”, a declarat Ștefan Vlaston, specialist în educație.

Confirmarea vine din statisticile care ne arată că numărul populației care se înscrie la învățământul de nivel superior este în continuă scădere în județul Satu Mare, în 2016 numărul acestora ajungând la 1.291 de la 1.489. În ceea ce privește absolvenții învățământului superior, din județul Satu Mare, numărul acestora a scăzut drastic în ultimii ani. Conform Institutului Național de Statistică, din anul 2010, când absolvenții învățământului superior erau de 545, până în anul 2015 numărul acestora a scăzut la 262.
Conform unui proiect de Hotărâre a Guvernului, 30 de specializări de la opt universități din țară urmează să fie lichidate. Cele mai multe programe sunt de la universitățile private, iar cel mai mult au avut de suferit domeniile afacerilor, turismului și a istoriei. Dezbaterea publică este deschisă până în data de 24 februarie.
Ioana Simion

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts