More  Palatul Administrativ ar putea fi transformat în Muzeul Comunismului

  palatjud

  Palatul Administrativ din Satu Mare nu are autorizație ISU iar dotările necesare pentru avizul de funcționare al pompierilor ar costa circa un milion de euro. În aceste condiții, conducerea Consiliului Județean are în vedere construirea unui nou sediu pentru instituție, iar turnul din Centrul Nou să fie transformat în Muzeul Comunismului din Satu Mare.

  Cheltuieli colosale
  Cea mai controversată clădire, ca şi stil, din Transilvania, Palatul Administrativ din Satu Mare, în care îşi au sediul peste 10 instituţii publice, nu are autorizaţie de la pompieri. Costurile necesare pentru dotarea clădirii cu echipamentele necesare se ridică la circa un milion de euro. În aceste condiţii, analizând şi costurile mari de întreţinere, de peste 600.000 de euro doar cu curentul şi încălzirea, preşedintele Consiliului Judeţean, Pataki Csaba, se gândeşte că transforme Palatul Administrativ într-un muzeu al comunismului şi să construiască alt sediu pentru instituţie.

  Pataki Csaba a declarat că deocamdată nu este finalizată lista echipamentelor solicitate de experți pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu, dar că din prima estimare ar fi necesar un milion de euro. “Pot spune doar câteva poziţii de care avem nevoie, este un generator care costă 200.000 de euro, o conductă de apă de presiune ridicată până la ultimul nivel. Peste un milion de euro ar costa investiţiile în Palatul Administrativ ca să fie autorizat”, a spus Pataki.

  Muzeul Comunismului
  Având în vedere costurile ridicate cu întreţinerea clădirii, compartimentarea proastă a acesteia şi spaţiile moarte, preşedintele Consiliului Judeţean spune că se impune analizarea, la modul cel mai serios, a oportunităţii construirii unui nou sediu, modern, care să corespundă nevoilor actuale, iar Palatul Administrativ să devină Muzeul Comunismului. “Luând în calcul consumul mare de energie din cauza stării clădirii, poate reiese pe termen mediu de construit un sediu nou, modern, de secolul XXI şi transformarea acestei clădiri în altceva. Birourile sunt mici, improprii, mai mult s-ar preta să transformăm clădirea într-un muzeu al comunismului. Comunicarea O direcţie de specialitate este la etajul XII, cealaltă este la etajul I. Sunt foarte mulţi timpi morţi şi spaţii moarte, neutilizabile, spaţiile comune, 80% din clădire şi fizic şi din punct de vedere al timpului. Consumul de energie se ridică la 600.000 de euro pe an, doar energia electrică şi gazul”, a adăugat președintele.

  În Palatul Administrativ au sediul peste 10 instituții importante, cum ar fi Instituția Prefectului, Consiliul Județean, Primăria Satu Mare, Curtea de Conturi, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național, STS, Serviciul 112, Centrul Antidrog, OMEPTA, ADI Judeţul Satu Mare, ADI Apă-Canal etc.

  A candidat la titlul de ”cea mai urâtă clădire din lume”
  Palatul Administrativ Satu Mare a fost propus, de un blog din Canada, candidat la cea mai urâtă clădire administrativă din lume.

  Având mai multe reclamaţii despre arhitectura turnurilor Primăriei din Toronto, reprezentanţii blogului The Star au cerut ajutorul cititorilor pentru a descoperi cea mai urâtă clădire administrativă din lume. Prima propunere a fost tocmai centrul nou al municipiului Satu Mare, care cuprinde şi Palatul Administrativ.

  Potrivit descrierii făcute, turnul, înalt de 97 de metri din perioada cenuşie comunistă, este “brutal”, seamănă cu o închisoare-cetate horror din blocuri de beton, este un loc unde orice speranţă dă să moară.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE