More


  Penitenciarul Satu Mare, cel mai aglomerat din România

  - Advertisement -

  Penitenciar-satu-mare

  Cea mai aglomerată închisoare din România este Penitenciarul Satu Mare, potrivit ultimului studiu al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Gradul de ocupare în această închisoare este de peste 200%. După opinia șefului Penitenciarului Satu Mare, graţierea ar rezolva problema supraaglomerării închisorilor doar pe termen scurt.

  Penitenciar supraaglomerat
  Penitenciarul Satu Mare este cel mai aglomerat din țară, potrivit unei informări făcute de Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) din România. În documentul respectiv se arată că gradul de ocupare la Satu Mare este de aproape 220%. Urmează Penitenciarul Târgu Mureș – 211,59% (438 de deținuți pe 207 locuri) și Penitenciarul Ploiești – 205,74% (430 de deținuți pe 209 locuri).

  Penitenciarul din Satu Mare are regim deschis şi semi-deschis. Aici sunt încarceraţi deţinuţi care au comis infracţiuni minore. În Satu Mare sunt încarceraţi deţinuţi din trei judeţe: Bihor, Satu Mare şi Sălaj. “La şase metri cubi de aer, capacitatea este de 492 de locuri. Iar la 4 metri pătraţi, standard european pentru condiţii minime, este de 235 de locuri. Or, azi avem 493 de deţinuţi”, susţine comisarul-şef Petru Romeo Poiană, directorul Penitenciarului Satu Mare.

  O celulă din Penitenciarul Satu Mare are o suprafaţă de 8,15 metri pătraţi şi, conform normelor europene, aici pot fi încarcerate maximum două persoane. Însă aici trăiesc şase persoane.

  Deținuții dau în judecată statul român
  Nu de puţine ori, deţinuţii au dat în judecată statul român pentru condiţiile din Penitenciarul Satu Mare şi au câştigat. “La Penitenciarul Satu Mare în 2016 au fost câştigate la CEDO un număr de 39 de plângeri”, dezvăluie directorul Penitenciarului Satu Mare. Cu toate acestea, şeful închisorii nu consideră că graţierea ar rezolva problema supraaglomerării Penitenciarului. “Ar rezolva parţial, dar nu pe termen lung. La o primă evaluare a persoanelor private de libertate, am identificat 70 de persoane care ar face obiectul graţierii. Este o evaluare grosso modo.” Înainte de 1990 în Penitenciarul din Stau Mare erau încarcerate peste 1000 de persoane, adică de două ori mai multe decât astăzi.

  Cristian Stan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare