More  Scrisoare din popor…

  Ce-ar fi dacă unii politicieni ar trăi, vreo 6 luni, soţul, soţia şi un copil, dintr-un venit lunar de 3000 de lei? Am luat un exemplu standard, de referinţă, din societatea românească. După o astfel de experienţă, aceşti politicieni ar înţelege că trebuie să găsească soluţiile legislative optime pentru o creştere economică spectaculoasă în vederea majorării salariilor de la un an la altul şi că, poate, nu se vor mai ocupa de gargara demagogiei politice. Foarte multe familii de români au un venit mediu lunar de aproximativ 3000 de lei. De pensionari nici nu mai vorbim…pentru că ştiţi foarte bine ce pensii au părinţii şi bunicii noştri. Poate unii politicieni, care nu sunt de acord cu „măsurile populiste” au uitat cum e să gestionezi în fiecare lună suma de 3000 de lei.

  Iată cheltuielile lunare ale unei familii cu un copil, aproximative, care locuieşte într-un apartament cu două camere: 400 lei – gaz metan pentru încălzire şi apă caldă; apă şi canalizare – 150 lei; televiziune prin cablu, telefon, internet – 120 lei; alimente – 400 lei; benzină pentru transport la serviciu şi alte deplasări – 400 lei; ore suplimentare pentru educaţia copilului – 500 lei; rată lunară la bancă – 800 lei. Total: 2770 lei. Despre alte cheltuieli nu putem vorbi pentru că nu ne mai permite bugetul familiei ! De exemplu: organizarea zilei de naştere a copilului, participarea la spectacole de teatru, la Filarmonică, haine şi încălţăminte noi, concediu…etc. Desigur, calculele sunt orientative, iar alte venituri suplimentare pot fi sporadice sau sezoniere. Unii renunţă la mersul cu autoturismul la serviciu, apelează la transportul urban, care costă familia doar… 132 de lei, sumă aferentă celor 20-21 de zile lucrătoare. Cu aproximaţie, acesta este “coşul zilnic”, cum se spune, al multor familii din România.Ştim că alţi semeni de-ai noştri au un coş zilnic mult mai modest…

  În urmă cu câţiva ani, am participat la o conferinţă de presă organizată la sediul unei multinaţionale prospere. La acea conferinţă de presă a participat şi “patronul cel mare” venit tocmai din străinătate, pe “moşia” din România, să constate cum merg afacerile. La un moment dat, i-am adresat acestui investitor extern, asemănat de unii cu “Cristofor Columb “, trei întrebări: 1.D-le patron, sunteţi mulţumit de felul în care muncitorii români au asimilat cunoştinţele necesare pentru a lucra în fabrica dv. ? Acesta, cu un zâmbet de satisfacţie nonşalantă, a răspuns că e foarte mulţumit de faptul că angajaţii au reuşit într-un timp foarte scurt să asimileze cunoştinţele necesare pentru a lucra pe liniile tehnologice. 2. D-le patron, sunteţi mulţumit de productivitatea muncii ? Cu bucurie, patronul a răspuns că la nivelul fabricii, datorită productivităţii muncii au crescut încasările, dar şi solicitările venite din partea beneficiarilor. 3. D-le patron, dar de ce le daţi angajaţilor din România doar 250 de euro , în timp ce altor angajaţi de-ai dv. din alte ţări le daţi 1500-2000 de euro pe lună? Zâmbetul de pe faţa marelui patron a pălit, iar acesta a găsit un răspuns extrem de „elegant”: „Ştiţi…noi am putea să dăm salarii mai mari…dar, atunci, la poarta fabricii ar veni foarte mulţi oameni, care ar dori să se angajeze, iar noi nu o să-i putem angaja pe toţi!”. ???…??? – conferinţa de presă s-a încheiat, dar n-am mai primit alte răspunsuri.

  A, apropo, i-aş invita pe unii politicieni să lucreze pe o „bandă de lucru”, la o multinaţională din România, timp de 6 luni şi să trăiască din salariul de aproximativ 250 de euro. Poate că ar fi un „curs” extrem de educativ pentru viitoarele „exerciţii democratice”. Cred că numai aşa vor înţelege „ pe pielea lor fină „ că nu este o „măsură populistă” majorarea pensiilor şi salariilor în România! Ei, ce ziceţi, „ prinţişorilor politicieni „ cu privilegii…, care „behăiţi” în spaţiul public, vă băgaţi în acest experiment democratic ?

  Dumitru Ţimerman

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE