More  Vămi de week-end între Satu Mare și Ungaria

  vami-de-weekend

  În fiecare zi de sâmbătă, județul Satu Mare va avea deschise alte trei noi puncte de trecere a frontierei cu Ungaria, pe lângă cele două existente deja: Petea și Urziceni. Cele noi vor fi deschise în fiecare sâmbătă, între orele 10.00 și 18.00. Deschiderea oficială a acestora a avut loc sâmbătă.

  Trei vămi noi cu Ungaria
  În fiecare zi de sâmbătă, între orele 10,00 -18,00, vor fi deschise trei noi puncte de trecere a frontierei cu Ungaria şi anume la: Bercu – Garbolc, Peleş – Zajta şi Horea – Omboly. Trecerea frontierei este permisă doar pentru cetăţenii români sau maghiari, cu condiţia ca aceştia să deţină asupra lor un document de călătorie valabil – carte de identitate sau paşaport. Tranzitul frontierei de stat va fi deschis pentru persoane, vehicule şi autovehicule cu masa maximă autorizată de 3,50 tone. Minorii vor putea traversa frontiera în aceste puncte doar însoţiţi de ambii părinţi, în caz contrar o pot face, în aceleaşi condiţii ca şi până acum, prin punctele consacrate (Petea – Csengersima, Urziceni – Vallaj).

  Aceste noi puncte de trecere a frontierei vor fi monitorizate timp de trei luni, rezultatele înregistrate urmând să ducă la concluzia de a menţine, sau nu, permanent deschise noile puncte de trecere.

  Inaugurare cu scandal
  Însă inaugurarea acestor puncte de trecere a frontierei nu se putea face fără scandal. Deschiderea celui de la Bercu-Garbolc, situat pe raza administrativă a comunei Lazuri, s-a făcut fără ca să fie arborat și drapelul României.

  Prefectul Radu Bud a declarat că a atras atenția primarului comunei Lazuri, Ștefan Lengyel, asupra acestei gafe. Edilul a dat dispoziție să fie adus un steag, dar ceremonia s-a încheiat între timp.

  În schimb, prefectul Bud a ținut să sublinieze că Imnul de Stat al României a fost intonat, dar a reamintit că au fost și alte lipsuri, printre care anumite borne de demarcație a frontierei de stat pe partea română. Prefectul Bud i-a dat dispoziție primarului Ștefan Lengyel să rezolve cât mai rapid aceste neajunsuri.

  Cristian Stan

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE