Voicu Şichet aduce căldură în suflete!În activitatea mea la NVTV am întâlnit un om atât de documentat, pe care-l urmăresc subiectele ce nu-i dau pace şi nu-l lasă să stea liniştit. Dar nu orice subiecte! Sunt subiecte axate pe o temă ce-ţi încălzeşte sufletul, adunate într-o carte de excepţie din toate punctele de vedere: “Pe urme de eroi” a col. Voicu Şichet. Cartea urmează să fie lansată, că merită din plin, în 9 februarie. Este o reuşită a lui Voicu Şichet şi aduce obsesia în suflet a subiectului ce impune o trăire cu totul aparte, cea de patriotism, de aducere aminte de locuri şi eroi, de fapte măreţe de care nu suntem vrednici să le pomenim de câte ori este nevoie şi de câte ori simţim acest lucru.

Voicu Şichet a fost urmărit de această carte şi nu cred că s-a putut elibera până ce tiparul şi-a spus cuvântul. De aceea, a pregătit-o din timp şi ne-a pregătit pe noi, cititorii, publicând periodic materiale în “Eroii neamului” încă din 2009, când încerca să scoată primul număr al prestigioasei reviste.

Cartea de faţă “Pe urme de eroi” poate fi o mândrie a Editurii “Citadela”, prin introducerea ei în colecţia “Din istoria presei sătmărene”, ea fiind o carte cu adevărat documentată, devenind, la rândul ei, un documentar privind faptele de arme şi urmările acestora, monumentele ridicate în localităţile judeţului, plăcile comemorative, statuile şi busturile, toate drept recunoştinţă eroilor. Sigur, autorul aminteşte punctul de plecare la realizarea cărţii, fiind, poate, volumul maiorului Mircea Cârloanţă, intitulat pur şi simplu “Propoziţii”, carte care l-a impresionat enorm pe Voicu Şichet pentru faptul că este dedicată eroilor şi faptelor eroice. Cel mai mult l-au pătruns pe autor spusele maiorului, cuvinte care s-au întipărit adânc în sufletul lui Voicu şi pe care ni le-a transmis, într-un fel sau altul, nouă, pagină de pagină: “Cea mai veche şi cuprinzătoare carte în care-s scrise nume de eroi este glia străbună”. Această frază dezvăluie atâta adevăr încât cel care a pronunţat-o rămâne veşnic cunoscătorul faptelor ce nu avem dreptul să le uităm!

Dacă răsfoim atent cartea lui Voicu Şichet, carte de 265 de pagini, vom întâlni localităţi de pe întinsul judeţului Satu Mare, cu oameni şi fapte, cu eroi, dar şi cu locuitori ce ştiu să-i cinstească, să-i omagieze pe cei care s-au jertfit pentru o cauză dreaptă.

Sigur, într-o serie de localităţi, la festivităţi de dezvelire a unor monumente, statui sau busturi, de plăci comemorative sau la zile importante privind faptele eroice, noi, cei de la NVTV, am fost prezenţi şi am scris despre acestea, am realizat emisiuni speciale la “Oameni şi fapte”. Îmi aduc aminte frumoasa zi de sărbătoare a parohiei ortodoxe de la Tătărăşti, slujba de pomenire a celor 28 de eroi români. A fost unul dintre cele mai reuşite evenimente care au stârnit atâtea sentimente de mândrie în sufletele mulţimii, ale copiilor şi tinerilor prezenţi.

Sigur, autorul, documentat, prezintă totul despre monument: anul construcţiei, autorităţile, descriere, dimensiuni, materiale utilizate în construcţia monumentului, inscripţii de pe monument etc. Voicu Şichet realizează câte o fişă a fiecărui monument, utilă celor care scriu despre acestea, fiind un amplu documentar ce poate intra într-o listă bibliografică. Amintesc şi Hodod, Babţa, Tiream, Moftinu Mic, Doba, Medieşu Aurit, Supur, Unimăt, Beltiug, Ardud, Mădăras, Botiz, Carei (cel din 1964 – Vida Geza cu arh. Anton Dâmboianu), din piatră albă cu un obelisc de 12 m, baza 18×5 m.

Sunt amintite multe localităţi ca Hotoan, Ady Endre, Tăşnad, Cehal, Pomi, Corund, Vama, Valea Seacă, Negreşti şi Satu Mare.

Este acordat un spaţiu important ţinutului Lipău, cu nume de oameni ce merită, prin tot ce au făcut, să fie amintiţi. Chiar sunt amintiţi cei 30 de eroi (1912-1918) şi cei 13 (1941-1945). Cele mai importante monumente şi statui sunt frumos prezentate pe copertele exterioare şi interioare ale cărţii.
Voicu Şichet dovedeşte şi acum că este de o rară conştiinţă de iubire de neam şi ţară, fiind mereu în vâltoarea evenimentelor, mereu conectat la realitatea obiectivă, fiind un excepţional avocat al adevărului!

Teodor Curpaş

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts