More


  Zeci de ucrainence au sosit la Satu Mare, în acest weekend

  - Advertisement -

  ucrainience1

  Zeci de ucrainence, membre ale organizației Uniunea Ucrainenilor din România, s-au întâlnit sâmbătă dimineața la Satu Mare pentru a discuta despre problemele sociale cu care comunitatea ucraineană din județul Satu Mare se confruntă.

  Subiect prioritar: soluționarea pro-blemelor sociale
  Conducerea Organizației Uniunea Femeilor din România împreună cu reprezentanții Comisiei pentru probleme sociale, alături de femeile ucrainene din România, au participat la întâlnire, unde au discutat atât despre problemele sociale ale copiilor care studiază limba maternă ucraineană, cât și despre măsurile care ar putea fi luate pentru ca această minoritate să își facă vocea auzită.

  ”Noi avem o organizație foarte bine pusă la punct, Uniunea Ucrainenilor din România. Avem reprezentant în Parlamentul României, iar astăzi ne-am întâlnit toate femeile ucrainence din România, conducerea Organizației de Femei și conducerea Comisiei pe probleme sociale pentru a dezbate problema comunității noastre și pentru a găsi soluții atât pentru femeile ucrainene cu probleme sociale, cât și pentru copiii cu probleme sociale care studiază limba maternă ucraineană, și să vedem ce măsuri putem lua pentru ca această comunitate să fie auzită și să fie ajutată de către Uniunea Ucraineană din România”, a spus Liuba Horvath, secretarul general al Uniunii Ucrainenilor din România.

  În județul Satu Mare comunitatea ucrainenilor este foarte mare și puternică, iar acțiunile pe care le fac an de an nu fac decât să atragă cât mai multă apreciere și respect față de Ucraina și față de ucrainenii din România.

  ”Una din activitățile organizației județene din Satu Mare este tocmai de a demonstra că avem o comunitate foarte mare în județ, avem o relație foarte bună atât cu administrația locală, cât și cu mass media. Mă bucur că pot să spun organizației ucrainene că astăzi vom încerca să dezbatem probleme legate exact de minoritatea noastră ucraineană”, a mai spus Liuba Hovath.

  Cu toate că a fost întâlnirea femeilor, au fost invitate și persoane de sex masculin, respectiv președinții anumitor filiale ale organizației Uniunea Ucrainenilor din România, din alte județe. Așadar, au fost prezenți: Petrețchi Miroslav, președintele Organizației Județene din Maramureș; Herbil Ioan, președintele Organizației Județene din Cluj; Cernencu Dumitru, președintele Organizației Județene din Tulcea și președintele de onoare al Uniunii Ucrainenilor din România, Buciuta Ștefan.

  ucrainience2

  Uniunea Ucrainenilor din România
  Uniunea Ucrainenilor din România este o organizaţie cu profil etnic, neguvernamentală, neconfesională şi nonprofit, cu personalitate juridică dobândită în baza Legii nr. 246/2005, cu deplină autonomie, care-şi desfăşoară activitatea în concordanţă cu prevederile Constituţiei, legilor în vigoare din România, propriului Statut, precum şi cu documentele internaţionale referitoare la drepturile minorităţilor naţionale. Uniunea Ucrainenilor din România este o organizaţie reprezentativă parlamentară a comunităţii ucrainene, face parte din Consiliul pentru Minorităţile Naţionale din România, iar prin publicaţiile ei, din Asociaţia Presei Minorităţilor Naţionale din România. Uniunea Ucrainenilor din România este membră a Congresului Mondial al Ucrainenilor (SKU), a Congresului European al Ucrainenilor (EKU), a Consiliului Mondial Ucrainean de Coordonare (UVKR) şi a Asociaţiei pentru legăturile cu ucrainenii de peste hotarele Ucrainei (Asociaţia „Ucraina – Lumea“). Scopul fundamental al Uniunii Ucrainenilor din România constă în apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene, renaşterea şi formarea unităţii şi conştiinţei naţionale, protejarea drepturilor individuale şi colective ale membrilor săi şi în întărirea raporturilor de colaborare româno-ucrainene.

  Ioana Simion  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img