More


  Ce sunt zilele “Babelor”– tradiţie şi semnificaţie

  - Advertisement -

  babe-1

  Potrivit tradiţiei populare, începând cu 1 şi până pe 9 martie se alege o zi, sau o babă, care va anticipa starea de spirit, norocul şi predispoziţia fiecăruia, până la “babele” de anul următor. Dacă vrei să ştii care va fi starea ta de spirit în acest an, cât de vesel sau deprimat vei fi, atunci nici prin gând să nu îţi treacă să uiţi de Babele din Martie.Un obicei frumos din rânduiala populară tradiţională, alegerea “babelor”, aşa cum îl cunoaştem astăzi, cu rol de amuzament, avea o însemnătate aparte în formarea valorilor familiale tradiţionale şi, mai mult, era un “dătător de speranţă” pentru viaţa veşnică.

  “Babele” simbolizează o tradiţie românească fascinantă, o legendă invocată în mituri şi istorisiri româneşti, bazată atât pe interpretarea “băbească” a vremii, cât şi pe ritualurile care se petreceau în sânul familiei tradiţionale.

  Frumoasă şi însorită sau, dimpotrivă, ploioasă şi înnorată, această zi este determinantă pentru cei care îşi aleg Baba şi se spune că îi va reprezenta tot anul. Aşadar, fie vor avea noroc cu carul, fie vor avea parte de încercări primejdioase.

  Cum se “face” norocul?
  În timp însă, tradiţia s-a modificat, iar obiceiul a fost adaptat la propriile precepte şi convingeri. Aşa că, dacă tot anul stă sub semnul norocului, de ce să nu ni-l facem chiar noi…?

  babe-2

  Astăzi, alegerea Babelor a devenit un joc, iar orice asociere se face sub semnul unei “şarade”. Acest tip de interpretare nu se mai asociază gândirii religioase, ci mai degrabă celei magice, singura atracţie constând în convingerea că această zi dezvăluie latura ascunsă a personalităţii.

  Astfel, “Baba” a ajuns să se stabilească de fiecare în parte, după bunul plac, fiind aleasă, de cele mai multe ori la întâmplare. Alţii însă, continuă să o stabilească în funcţie de ziua de naştere.

  Mai puţin favorizaţi sunt însă cei născuţi pe întâi martie, căci, aşa cum spun bătrânii, această primă zi care deschide luna, urmată de 11 şi 21 martie, sunt zile aducătoare de ghinion. Dacă te numeri printre “norocoşi”, nu căuta să pui paie pe foc, începând vreo treabă importantă în aceste zile, avertizează etnologii, însă cel ce a avut parte de o zi urâtă nu trebuie să fie supărat, căci anul viitor sigur o să-l găsească cu veselie.

  Dar zilele nu erau repartizate întâmplător, de regulă, cea de-a noua zi revenind celei mai autoritare şi importante dintre femeile casei. În accepţia populară, ziua în care erai numită “babă” se putea lăsa moştenire, acest obicei fiind legat de autoritatea şi responsabilitatea familială.

  Mai mult, Zilele Babelor sunt considerate purificatoare şi dătătoare de speranţă veşnică în viaţă. Potrivit etnologilor, înainte, în familiile tradiţionale, când personalităţile feminine se întâlneau, adesea se întâmpla ca acestea să intre în conflict. Astfel, “Baba” nu simboliza o bătrână urâtă şi rea, ci o femeie care îşi câştiga propria autoritate.

  babe-3

  Pentru că primele zile ale lunii martie au prezentat întotdeauna o instabilitate atmosferică crescută, asocierea fiecărei femei cu una dintre cele nouă zile era percepută înainte ca o responsabilizare şi o metodă de educare spre autocontrol şi conştientizare a propriilor îndatoriri în cadrul familiei, de fiecare femeie.

  Fiecare dintre cele nouă zile, în funcţie de vremea pe care o aducea, dezvăluia caracterul, calităţile şi defectele fiecărei femei în parte. Însă, dincolo de acest joc ce face parte din perioada sărbătorilor cu dată fixă, 1-9 martie – Babele, simbolizate de Baba Dochia, nu reprezintă altceva decât ultima luptă care se dă între iarnă şi primăvară. După moartea ei, zilele încep să crească, iar vremea frumoasă triumfă.

  Nicolae Ghişan

  babe-4  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img