More

    Sătmăreanca care și-a lăsat averea statului

    satmareanca-care-si-a-lasat-averea-statului

    Gestul făcut de doamna Tinca, sătmăreanca care a lăsat prin testament peste 100 de mii de euro Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Satu Mare, a uimit o țară întreagă. Ceea ce a făcut doamna Tinca este unic în istoria acestei instituții.

    În semn de recunoștință
    Sătmăreanca a murit la sfârșitul lunii ianuarie la vârstă de 67 de ani. Cum nu avea niciun urmaș sau rudă mai apropiată, femeia a scris în testament că dorește ca întreaga ei avere, adică 103.000 euro să ajungă la Casa de Asigurări de Sănătate Satu Mare după trecerea ei în neființă.

    Gestul sătmărencei este unic iar directorul CJAS Satu Mare, Georgeta Pop, spune că este de 17 ani în instituție și este pentru prima dată când aude așa ceva. Gestul femeii vine ca o recunoștință și apreciere față de cei care au ajutat-o în ultimii și cei mai grei ani din viața ei. ”Doamna a avut parte în ultimii 14 ani de viață de un tratament pentru o afecțiune. Acesta însemna o cheltuială considerabilă pentru Casa Națională de Asigurări de Sănătate. A fost impresionată de costurile tratamentului și acesta a fost motivul pentru care se pare că a făcut acest gest. Nu a făcut cazul unui dosar special sau a unei decizii, nici nu am cunoscut-o personal. În timpul vieții doamna nu a spus nimănui de suferința pe care o are”, mai precizează Georgeta Pop.

    Bani folosiți pentru plata tratamentelor altor bolnavi
    Directorul CJAS Satu Mare mai spune că suma de bani lăsată de sătmăreancă Casei este mult mai mare decât suma cheltuită de stat pentru tratamentul afecțiunii ei. S-a decis, însă că atât numele, cât și boala și profesia sătmărencei să nu fie făcute publice. ”Doamna Tinca a beneficiat de servicii medicale pentru afecţiunea de care suferea la fel ca oricare asigurat, fără a avea alte solicitări”, a mai spus Georgeta Pop.
    Cei 103.000 euro vor fi folosiţi de CAS Satu Mare pentru plata tratamentelor altor bolnavi. ”Prin acest gest nobil, înţelegem că intenţia doamnei Tinca a fost de a veni în sprijinul persoanelor cu probleme de sănătate, dorinţă ce-i va fi îndeplinită, iar pentru conducerea şi colectivul CAS Satu Mare este un mesaj de încredere şi de recunoaştere a activităţii. Aceștia bani întregesc fondul CNAS. Toate venituri intră la fond, cele despre care vorbim acum se încadrează la capitolul „alte venituri”, fiind vorba de venituri din donații. Acestea vor majora fondul alocat pentru județul Satu Mare. Am fost împuternicită de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, prin procură, să mă ocup de procedura de intrare în posesia banilor. Acest lucru va avea loc în perioada următoare”, a mai spus directorul CJAS.

    Cristian Stan

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE