More  Unul dintre cele mai frumoase parcuri dendrologice din ţară se află la Carei

  parc-2

  Parcul dendrologic, parc cu peste 200 de specii de arbori şi arbuşti exotici şi autohtoni, înfrumuseţează din secolul al XVIII-lea oraşul Carei, fiind plasat chiar în centrul localităţii. În prezent se situează pe lista terenurilor protejate pe plan judeţean. Totodată, parcul dendrologic este şi zonă de protecţie a Castelului Karolyi, declarat monument arhitectural.

  Acest spaţiu verde a determinat iniţial dezvoltarea şi conturarea urbanistică de odinioară a localităţii. Anume, spre deosebire de unele oraşe din această regiune – ca Baia Mare, Satu Mare, Oradea etc – ale căror centru vechi îl constituiau spaţii virane de formă pătrată, la Carei, centrul localităţii s-a conturat în jurul acestei „oaze verzi”. Începând cu secole în urmă, locuinţa fortificată a familiei Karolyi era amplasată în mijlocul localităţii, iar noile cartiere au fost construite în mod concentric în jurul acesteia. La mijlocul secolului al XIX-lea, când Careiul primeşte dreptul de oraş, centrul acestuia era deja conturat, determinat întocmai de acest spaţiu verde.

  Istorie fascinantă
  Cu toate că nu cunoaştem cu exactitate data înfiinţării acestui spaţiu verde, se poate afirma că este unul dintre cele mai vechi din România. Cert este că în jurul cetăţii de odinioară se întindea un loc viran, care era folosit şi pentru grădinărit, respectiv şi pentru cultura plantelor ornamentale. În unele romane istorice sunt descrise chiar şi detalii asupra parcului din Carei, încă de la începutul secolului al XVII-lea.
  Prima atestare documentară exactă – cunoscută de noi – asupra existenţei acestui spaţiu verde cu caracter mixt (uzual şi ornamental) datează din anul 1698. În această perioadă, pe lângă plantele medicinale cultivate aici, existau şi ronduri de flori, pavilioane, dar şi arbori ornamentali. Se cunoaşte cu certitudine că în anul 1708 a fost plantat aici şi un exemplar de tei, care mai exista la mijlocul secolului al XIX-lea.

  Dintr-o scrisoare adresată contelui S. Karolyi de către soţia sa aflăm că în anul 1715 ajunge în Carei un sortiment de „arbori italieni” (adică exotici), care au fost transportaţi cu o corabie. Călugărul Antonius Huber, care vizita Careiul în anul 1757, relatează deja despre existenţa unui parc pompos şi valoros, care se întindea sub zidurile cetăţii, menţinând masa imensă a florilor, precum şi existenţa arborilor exotici. O curiozitate şi totodată un punct de atracţie a parcului era lacul cu broaşte ţestoase. În anul 1778 un articol apărut în Viena descrie înflorirea în masă a plantei Aloe din Carei.

  Parc-1

  În perioada 1792 – 1795, când cetatea din Carei este transformată într-un castel, sub conducerea grădinarului G. Bode, parcul este reorganizat după stilul englezesc. Totuşi, în unele zone din apropierea castelului au persistat în continuare şi unele alei împrejmuite de garduri vii îngrijite şi tunse după forme geometrice.

  În prima descriere a comitatului Satu Mare (de către A. Szirmay) apărută în anii 1809 – 1810, se menţionează că parcul foarte aspectuos se întinde în partea vestică a clădirii, adică în direcţia terenurilor de sport actuale. Unul dintre platanii vechi ai parcului a fost sădit întocmai în această perioadă, adică în anul 1810. În acest răstimp ajung cu siguranţă şi primele specii de salcâm japonez, sâmbovina americană, nucul american şi unele conifere în parcul din Carei, care potrivit modei epocii s-au răspândit în spaţiile verzi în mai multe localităţi transilvănene. Speciile amintite erau arborii ornamentali preferaţi ai epocii respective. Se pare însă că exemplarul cel mai vechi din sortimentul arborilor, care persistă şi azi în acest spaţiu verde, este un ginco (Ginkgo biloba), care se găseşte în faţa intrării principale a clădirii castelului. Vârsta acestui exemplar secular este apreciată la peste 200 de ani.
  Sera din Carei a fost odinioară de asemenea foarte apreciată. Dintr-o descriere datată din anul 1801, reiese că de aici se vor transporta 120 de puieţi de lămâi în parcul de la Jibou. Mai târziu va fi şi mai renumită pentru cultura cameliilor (Camelia japonica), specie originară din Asia de Răsărit. Sera se distruge în incedniul din anul 1887, care a devastat o bună parte a centrului oraşului Carei.

  Parcul castelului este îngrădit în anul 1877, iar în 1890 va fi lărgit în partea periferică vestică (cu un spaţiu unde iniţial funcţiona o mică fabrică de bere), conturându-se astfel forma actuală. Totodată se construieşte în colţul său sud-vestic turnul de apă, înalt de 33 de metri, care prin 24 de conducte alimenta cu apă clădirea castelului şi parcul.

  În urma reconstruirii castelului din anul 1894, se fac şi o serie de îmbunătăţiri în privinţa amenajării parcului înconjurător. Parcul este împodobit cu bănci de marmură, ghivece de flori uriaşe sculptate, precum şi cu fântâni ornamentale. Totodată se reface şi sera, în care existau şi palmieri uriaşi, cum ar fi exemplare de Latania. Această seră (construită în zona verde unde actualmente se înalţă noul turn de apă) a funcţionat doar până în primele decenii ale secolului al XX-lea. Un nou incendiu izbucnit în anul 1925 o devastează complet, după care tot scheletul metalic a acestuia este vândut ca fier vechi. Tot în primele decenii ale secolului al XX-lea, sub conducerea grădinarului J. Grabowski, se plantează şi zona movilelor artificiale din apropierea vechiului turn de apă.

  Cel mai bătrân arbore are peste două secole de existenţă
  După cel de al doilea război mondial porţile parcului se deschid pentru publicul larg, iar în clădirea castelului funcţionează o şcoală zootehnică. Însă deceniile ce urmează nu sunt favorabile pentru dezvoltarea acestui spaţiu verde dispărând treptat şi unele esenţe lemnoase valoroase.

  Pe baza unui inventar, făcut în anii 1969-1970, din sortimentele de arbori şi arbuşti vechi ai parcului s-au mai păstrat circa o sută de specii diferite. Totodată, acest spaţiu verde a fost invadat de o serie de specii nevaloroase, în special de arbuşti spinoşi, fapt pentru care unele zone nu au mai putut fi folosite de către publicul vizitator.

  parc-3

  În iarna anului 1973 s-au executat o serie de lucrări de curăţire, de defrişare în parcul din Carei. În urma acestor activităţi, s-au îndepărtat arborii uscaţi, tufărişurile spinoase, precum şi exemplarele crescute în grup sub coronamentul arborilor bătrâni, pregătind terenul pentru introducerea speciilor valoroase noi. A urmat în anii 1976 – 1983 o campanie de replantare, în urma căreia s-au introdus o serie de specii şi varietăţi cultivate noi.

  Printre speciile rare de arbori se află dudul alb, ginkgo biloba, castanul porcesc, salcâmul japonez sau duglasul verde. Uriaşul platan ce se înalţă maiestuos în faţa castelului este cel mai bătrân arbore din parc, fiind plantat în anul 1810. Pe timp de vară, parcul dendrologic oferă vizitatorilor şi prilejul de a se bucura de lectură în mijlocul naturii. Campania „Cuibul de cărţi” plasează câte un cuib cu 15-20 de cărţi pe care orice doritor le poate lua şi citi în aer liber.

  Nicolae Ghişan

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE