More


  Festivalul “Rădăcini tărnărene”, abundență de tradiții și modernitate

  =

  La sfârșit de week-end, Tarna Mare a fost polul în care s-au întâlnit valorile tradiționale moștenite de la străbunii zonei cu cele ale contemporaneității. Timp de o zi, comuna s-a transformat într-un spațiu propice expresiei abundente a talentului – atât pe linie modernă, cât și folclorică – totul rezultând într-un eveniment frumos și care a adus oamenilor multă bucurie.

  Tarna (2)

  Asociația Țara Oașului, prezentă la eveniment

  Inițiatorii acestui festival au fost Primăria comunei Tarna Mare în colaborare cu Asociația Țara Oașului – o structură culturală foarte activă și care, după cum cititorii GNV sunt poate deja familiarizați, militează pentru reînvierea tradițiilor zonei, conservarea, dar și promovarea acestora în cadrul cât mai multor manifestații. Totul a început pe linia tradiției bisericești cu participarea credincioșilor la slujba de duminică, unde au fost prezenți inclusiv mai mulți reprezentanți ai Asociației Țara Oașului. Apoi, la bustul lui Athanasie Doroș s-a ridicat paus în memoria eroilor neamului și s-au depus coroane.

  Tarna (1)

  Tradiția, cuvântul-cheie al festivalului

  Țara Oașului este cunoscută nu doar la nivel național pentru numeroasele tradiții care conferă unicitate acestei zone. În acești parametri culturali s-a încadrat și festivalul “Rădăcini tărnărene”, care i-a lăsat uimiți mai ales pe cei veniți poate pentru prima oară în această zonă a județului Satu Mare, prin abundența extraordinară. Un exemplu excelent în acest sens este portul oșenesc, care impresionează nu doar prin valoarea bănească, ci și prin multitudinea de motive realizate cu o migală impresionantă. Mihai Reșetar, reprezentant al Asociației Țara Oașului a povestit pe larg despre tradițiile din Oaș și a sugerat că evenimentul are o deosebită importanță pentru locuitorii zonei, dar cu siguranță nu numai.

  Tarna (3)

  Tarna (4)

  Un spectacol excepțional

  Sărbătoarea a ieșit în evidență prin calitatea spectacolului oferit. Au fost susținute momente folclorice de către îndrăgita Maria Petca Poptean, grupul folcloric Florile Tărnii, ansamblul Cununița (cu Leontina Dorca, Carmen Sas și Teodora Păcurar) și alții. Au fost prezenți inclusiv artiști locali foarte iubiți de publicul prezent la eveniment, iar momentul mult-așteptat al serii a fost concertul Corina, care a contribuit la crearea unei atmosfere de-a dreptul explozive.

  Rareș Jucan

  Tarna 5

     ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img