ALERTĂ MAXIMĂ. Criză acută de sânge la Satu Mare

sange2

Unitățile medicale din județul Satu Mare se confruntă cu o acută criză de sânge. Acest lucru se datorează, în mare măsură, scăderii vertiginoase a numărului donatorilor de sânge. Și ca tacâmulsă fie complet, tot în această perioadă au avut loc cele mai multe accidente grave de circulație, lucru care au acutizat și mai mult criza de sânge.

Doar o treime dintre donatori mai donează
Cauza principală a acestei crise de sânmge de la Satu Mare este scăderea drastică a numărului de donatori, conform celor afirmate pentru GNV de directorul Centrului de Transfuzii Sanguine (CTS) Satu Mare, Doinița Crișan.

”A scăzut foarte mult numărul donatorilor. Doar o treime dintre donatorii obișnuiți mai vin pe la centru pentru a dona sânge. Astfel, dacă în trecut aveam, în medie, 70-80 de donatori, astăzi avem sub 25”, a arătat Doinița Crișan.

doinita crisan

Aceasta a mai afirmat că mulți dintre donatori sunt plecați la muncă în străinătate, alții sunt în concedii, dar există și un număr foarte însemnat a celor care au renunțat la calitatea de donator de sânge fiind nemulțumiți de contravaloarea tichetelor.

”Nu mai vin nici când îi chemăm noi. De exemplu, de curând am chemat de acasă 15 donatori cu o anumită grupă sanguină, din care s-au prezentat doar doi”, a mai spus directorul CTS Satu Mare.

sange1

Mult sânge consumat

Criza de sânge este amplificată de consumul în creștere din această perioadă. ”S-au produs foarte multe accidente de circulație a căror victime au consumat foarte mult stocul de sânge. De asemenea, au mai avut loc o serie de operații”, a mai spus Doinița Crișan.

Medicilor din spital li s-a solicitat să nu mai execute operații numai în cazul în care este absolut necesar. Asta cel puțin până ce va fi depășită criza de sânge.

Grupe de sânge cu stoc aproape ”zero”

Cele mai afectate de această criză sunt toate grupele de sânge cu rH negativ. În aceeași categorie se află și grupele AB4 și A2 cu rH pozitiv.

”Să nu vă închipuiți că la celelalte grupe sanguine avem sânge din belțug. Și acolo avem probleme, dar la cele enumerate mai sus stocul este aproape Zero”, a mai spus directorul CTS.

sange3

Ceea ce este mai grav este că această acută criză de sânge durează de mai bine de o lună de zile.

”Niciodată nu am ajuns în această situație. Am mai avut crize de sânge dar le-am rezolvat într-o săptămână, două, dar acum criza se prelungește nepermis de mult. Nu știu ce vom face. Încercăm să senzibilizăm populația să doneze sânge, altfel nu știu cum o să ne descrucăm”, a mai spus pentru GNV, Doinița Crișan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

CRIZĂ de locuri de carantină. Numărul CARANTINAȚILOR, aproape că s-a DUBLAT în județ

Numărul sătmărenilor aflați în carantină este în creștere continuă de la o zi la alta. Astfel, dacă vineri erau în carantină 389 de persoane,...

DOLIU. COVID-19 a mai UCIS un sătmărean. Al treilea DECES în județul Satu Mare

Din nefericere, aseară a fost înregistrat al treilea deces al unei persoane infectate cu coronavirus din județul Satu Mare. Este vorba despre o femeie...

Informare

Această informare este efectuată de: SC. AGROTOP VAL SRL. cu sediul în Oradea, str. Izvorului nr.97, județul Bihor, telefon: 0727-733 627, ce intentioneaza să...

Anunt mediu

Pop Ioana anunta publicul interesat asupra depunerii solicitarii de emitere a acordului de mediu pentru proiectul: Extinderea retea de distributie gaze naturale de presiune...

Intervenție ISU Satu Mare! Bărbat scos dintr-un canal de pe Ostrovului!

O intervenție mai puțin obișnuită au avut, în această după amiază, pompierii sătmăreni. Solicitați să intervină pentru a extrage o persoană căzută într-un canal, pe...