More


  Catedrala din Tășnad, în sărbătoare!

  - Advertisement -

  15 august – zi importantă pentru credincioșii din Tășnad, hramul bisericii, sărbătoarea Maicii Domnului și ziua părintelui protopop Marian Crainic. Noi, cei care-l cunoaștem bine, cei care-l prețuim pentru tot ceea ce a făcut pentru ortodoxie și face, îi dorim un sincer, din inimă pornit, “La mulți ani!”.

  Sărbătoarea Sf. Mării a fost pregătită zile în șir, prin rugăciuni ca Dumnezeu să-i răsplătească pe cei smeriți, făgăduindu-le celor săraci cu duhul Împărăția cerurilor! În “Sf. Scriptură” auzim laude pentru cei smeriți, care-și recunosc păcatele, neputința, nevrednicia, aflând că Împărăția lui Dumnezeu nu este mâncare și băutură, ci dragoste, pace și iubire! Așa a reieșit din cuvintele părintelui protopop Marian Crainic și din predica părintelui misionar Iosif. Sigur, după participarea și trăirea acestei sărbători, credincioșii au rămas cu lucruri demne de neuitare, plecând mai buni, mai trainici și mai umani! Mi-au plăcut impresiile tinerei noastre deputate subliniind într-o discuție că preoții sunt și trebuie să fie podoaba credinței! Prin aceste cuvinte, pentru mine, Ioana Bran este atașată credinței neamului! Sigur, părintele protopop Marian Crainic a subliniat de două ori că “omul prețuiește – atât cât muncește!”

  M-am gândit mult la “prețuirea” omului, care a muncit o viață și răsplata este oferită de cei care n-au cunoscut munca. De aceea, pensiile sunt date după o gândire care nu se potrivește cu realitatea muncii depuse timp de o viață, existând “pensii” exagerate oferite multor care nu le merită! (magistrați, ofițeri de toate felurile, polițiști etc). Muncitorul nu cere nimic, el și-a depus bani suficienți pentru pensie, lună de lună! Ar trebui să primească dobândă că s-au folosit de banii lui! Mulți n-au ajuns la vârsta pensionării și… unde sunt banii depuși? Ce cuvinte minunate s-au rostit la Tășnad despre binecuvântarea mamei, despre acest cuvânt minunat “mamă”!

  Am auzit laude la adresa poporului român, care are evlavie pentru marile sărbători, știind să le respecte, să le trăiască aievea! Sărbătoarea Maicii Domnului a devenit sărbătoarea națională a tuturor mamelor! Ce frumos! Poate tot atât de frumos cum sublinia părintele protopop Marian Crainic, “Mama noastră este biserica, patria și poporul!”. Îi laudă pe cei care, în activitatea lor, “n-au făcut umbră degeaba pământului”, lăsând lucruri utile pentru cei mulți și oropsiți! Te simți util atunci când îi poți ajuta pe cei de lângă tine, pe cei care merită acest ajutor!

  Ing. Oliviu Buzgău spunea că tășnădenii îl vor aprecia pe Marian Crainic după ce el va “pleca” și atunci îl vor regreta, îi vor simți ajutorul! La fel și despre primarul Mitrașca! S-a subliniat numărul mare de mame prezente cu copilașii în fața altarului, dovadă că educația ce le-o face este cea de apropiere de biserică. Sigur, după slujbă, am realizat cu părintele protopop Marian Crainic o emisiune pentru “Glasul Bisericii”, reușită prin înaltul ton de apreciere a credincioșilor, care, prin prezență, prin rugăciuni alături de cei 8 preoți din altar, prin trăiri, au făcut ca toată slujba să fie o slavă dată lui Dumnezeu!

  Acolo, prin tot ce s-a realizat, s-a exclus “mânia”. Acolo, nimeni nu și-a pierdut “eul” și s-au ghidat după unul din proverbele lui Solomon 17,34 :”Cel Încet la mânie e mai de preț decât un viteaz, iar cel ce-și stăpânește duhul este mai prețuit decât cuceritorul unei cetăți.” Am învățat să comparăm mânia cu nebunia și trebuie s-o ocolim să nu ne ieșim din fire, să fim stăpâni pe sine, să nu ni se încâlcească gândurile, să nu ni se întunece voința, să nu ne pierdem “eul”!

  Teodor Curpaș  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img