More


  Cea de-a patra zi a Zilelor Maghiare Partium a început cu Regele broască și a luat sfârșit cu muzică mondială

  =

  Regele broască, formația Kolompos, Hrabal, Balkán Fanatik și afterparty până la răsăritul soarelui – aceste cuvinte rezumă a patra zi a celei de-a 16-a ediții a Zilelor Maghiare Partium.

  capriccio

  În ciuda vremii morocănoase, csena CBA de la Turnul Pompierilor s-a umplut de copii unde, în dimineața zilei de miercuri, au avut parte de un spectacol cu totul special. Întâmplarea bine cunoscută a luat naștere cu ajutorul marionetelor mânuite de fidelul slujitor și cel mai bun prieten al lui Henrik, regele broască. În timp ce povestește întâmplarea regelui blestemat și a prințesei, spre marea bucurie a spectatorilor, prind viață minunatele marionetele. Întâmplarea presărată cu umor a vorbit despre cele mai adânci sensuri ale prieteniei, despre acceptare, dar și despre cum ne putem recunoaște propriile defecte prin ochii altora. Spectacolul a fost prezentat de Teatrul de Păpuși Kabóca din Veszprém.

  capriccio

  Ziua de miercuri a pregătit încă un eveniment celor mici, căci, începând cu ora 17.00, pe scena CBA, a evoluat formația Kolompos. Formația este bine cunoscută, căci pe durata celor 30 de ani de existență a lor, au crescut multe generații ascultând melodiile lor. Cea mai îndrăgită formație în rândul copiilor maghiari, s-a străduit să nu se dezmintă nici la Zilele Maghiare Partium: a urmărit, și de data aceasta, familiarizarea celor mici și celor mari cu muzica populară maghiară, dansul popular, obiceiurile străvechi, adică cu valorile culturale moștenite de la strămoși. Concertul s-a transformat într-o petrecere de dans, iar muzica lor a umplut atât piața, cât și sufletele celor prezenți.

  kolompos

  Una dintre cele mai deosebite momente a celei de-a 16-a ediții a Zilelor Maghiare Partium a fost întâlnirea cu Paulovics László, pictor, grafician și scenograf. La aniversarea împlinirii vârstei de 80 de ani, artistul a fost felicitat de prieteni și foști colegi. Numele său este emblematic în istoria artei sătmărene. Talentul său a reieșit nu doar în minunatele sale picturi, dar și în calitate de scenograf al Teatrului de Nord Satu Mare. În cadrul Zilelor Maghiare Partium l-am sărbătorit și noi pe acest artist cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani.

  Iubitorii teatrului au avut parte miercuri seara de un spectacol excepțional, căci pe scena Teatrului de Nord a evoluat Teatrul József Attila din Budapesta cu piesa lui Hrabal: Cutting It Short în regia lui Hargitai Iván. Având în vedere că și acest spectacol s-a jucat cu casa închisă, putem afirma că Zilele Maghiare Partium urmează să devină și un festival teatral, căci, seară de seară, publicul are parte de reprezentații excepționale.

  Ziua a fost încheiată de concertul formației Balkán Fanatik. Marele favorit al Ungariei, Ardealului și al posturilor de radiodifuziune a pulsat viață orașului pe scena FarmaCenter. Melodiile lor au fost cântate în cor de publicul prezent în număr foarte mare. În curtea Colegiului Teologic Reformat au fost intonate melodii cu accente populare, hip-hop, electro, iar cei teri interpreți Yorgos, Livia  și Lepe au evoluat cu un elan ce a acaparat întreg publicul.

  Cei care, după concert, mai erau în febra petrecerii, au fost așteptați la terasa Yoda Yoga unde Pumi, actorul Trupei Harag György i-a călăuzit pe cei prezenți în lumea muzicii electroswing.

   

   

     ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img