More


  Celebră în lumea întreagă pentru faptul că îmbracă păpuşi şi sticle de pălincă în haine tradiţionale oşeneşti

  - Advertisement -

  Anica 1

  Anica Mare e una dintre mândriile Bixadului și a Țării Oașului. De peste 20 de ani aceasta îmbracă păpuși, de diferite dimensiuni, în cele mai colorate și frumoase porturi oșenești. Astfel că din Anica Mare ea s-a transformat pentru întreaga lume în “Mama Păpușilor”, denumire primită de la talentul care a făcut-o faimoasă.

  La cei 58 de ani ai săi Anica se poate lăuda că a îmbrăcat în straie oşeneşti peste 3.000 de păpuşi care au ajuns în casele rudeniilor şi ale prietenilor sau au fost expuse la târguri din Europa şi Ucraina şi chiar în Biroul Oval de la Casa Albă.

  Anica duce mai departe tradiţia meşteşugurilor tradiţionale ale zonei Oaşului, mama ei fiind singura femeie din zonă creatoare de clopuri şi pălării. “Mi-aduc de aminte că la noi acasă erau foarte multe pălări şi clopuri oşeneşti pe care le făcea mama. Ea era foarte pricepută şi făcea fel de fel de schimburi de produse în special cu saşii din zona Sibiului” rememorează Anica.

  Păpuşile sale respectă întocmai portul popular oşenesc.Tocmai de aceea sunt atât de celebre în întreaga Românie şi nu numai. Anica a participat la o serie de târguri meşteşugăreşti internationale, din însorita Sardinie până în friguroasa Rusie.De altfel când se afla în Sardinia a fost protagonosta unei întâmplări hazlii.

  Anica 2

  “Între zecile de exponate aveam şi o păpuşă neagră, îmbrăcată în straie oşeneşti, iar un domn a venit şi m-a întrebat dacă această păpuşă o reprezintă pe Michelle Obama, soţia preşedintelui Statelor Unite. Pe moment am fost surprinsă şi i-am spus că da, deşi nu era chiar aşa. Atunci respectivul s-a oferit să-mi ofere 150 de euro pe păpuşă însă l-am refuzat. Pe loc mi-a venit idea că pe lângă această păpuşă a-şi putea să mai îmbrac încă trei care să reprezinte familia prezidenţială a Statelor Unite”,ne dezvăluie Anica.

  Oşanca n-a stat mult pe gânduri şi când s-a întors acasă a îmbrăcat două păpuşi mari şi alte două mai mici în straie tradiţionale oşeneşti şi prin intermediul unor reprezentanţi de la Ambasadă le-au fost trimise familiei prezidenţiale americane. Nu mică i-a fost mirarea când a primit un mesaj de mulţumire chiar de la Casa Albă.

  Anica se mândreşte cu faptul că a participat (în 2013) şi la show-ul de televiziune „Românii au Talent” de la PROTV unde păpuşile ei au avut un mare succes. “ M-am prezentat prima dată la preselecţie după care am ajuns şi în faza finală. Piesele de rezistenţă cu care am venit au fost două păpuşi una îmbrăcată ca şi Bianca Drăguşan, inclusiv cu lenjerie intimă şi alta îmbrăcată alias Gigi Becali. A fost aşa mai mult pentru amuzament iar oamenii din sală cât şi juriul au apreciat mult momentul” ne spune mândră oşanca.

  După ce timp de 20 de ani a îmbrăcat păpuși, Anica Mare s-a gândit să vină cu ceva nou. Așa au prins contur sticlele îmbrăcate în port oșenesc cu care se închină la nunți.

  Anica 3

  ”În luna august toată lumea e cu nunțile, așa că am scos un model nou de îmbrăcat sticle pentru miri. La noi toată lumea poartă portul oșenesc, de la cel mai tânăr până la cel mai în vârstă. Sticlele sunt îmbrăcate în port oșenesc, un mire și o mireasă. Mirele pune palincă în sticla lui, după care închină cu acea sticlă toată noaptea. Mireasa are și ea o sticlă, cu cap de păpușă în loc de capac, exact ca și cea care se pune pe mașină”, a spus Anica Mare. Confecţionarea vestimentaţiei pentru sticlele de pălincă este extrem de migăloasă şi cere multă îndemânare şi răbdare.

  Nicolae Ghişan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img