More


  Criză de forță de muncă calificată în județ

  - Advertisement -

  sedinta

  Una dintre principalele subiecte abordate la ședința de ieri a Comisiei de Dialog Social a fost lipsa forței de muncă calificate și pregătirea profesională în sistemul de educație. Președintele Patronatului Român filiala Satu Mare, Nicolae Șuta, a atras atenția, în cadrul ședinței, asupra acestui lucru.

  Potrivit celor afirmate de Nicolae Șuta, școlile profesionale, cele care există, sunt lăsate de izbeliște, iar elevii nu sunt pregătiți să îmbrățișeze nicio meserie. Acest lucru duce la o lipsă acută de meseriași și, implicit, la o scădere considerabilă a forței de muncă.

  ”Școlile profesionale s-au reînființat, însă atractivitatea este scăzută din păcate. La liceul Unio-Traian Vuia este o bază foarte bună, acolo se poate crea un campus profesional, deoarece există o sală de sport, un atelier și chiar s-a înființat o clasă de operatori de mașini. Este într-adevăr o problemă complicată înființarea unui asemenea campus, dar ar trebui discutată și să se facă un grup de lucru care să se întâlnească o dată pe lună pe această temă și să se găsească soluții pentru ca anul viitor să punem pe picioare o școală profesională adevărată”, a arătat Șuta.

  Președintele Patronatului Român filiala Satu Mare spune că, actualmente, școlile profesionale nu dispun nici de cadre pregătite, nici de dotări pentru formarea de forță de muncă calificată.

  ”În momentul de față copiii nu au maiștri care să-i pregătească, nu au echipamente, nu au un atelier școală unde să facă practică. Fără dotarea atelierelor școală și fără maiștri, degeaba avem școală profesională”, a mai declarat Nicolae Șuta.

  Tot în cadrul ședinței de ieri a Comisiei de Dialog Social s-a mai discutat și despre problemele din sistemul de asistență socială legate de noua Lege a salarizării nr. 153/2017.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img