More


  Inechitățile sistemului de pensii

  - Advertisement -

  Despre inechitățile sistemului de pensii din România se vorbește în popor aproape în fiecare zi. Pensionarii de rând, care au lucrat o viață întreagă în agricultură și industria vechiului regim au „pensii de supraviețuire”, sunt cei care sunt nemulțumiți de faptul că există anumite categorii de pensionari privilegiați cu pensii consistente.

  Sistemul de pensii din România ar trebui să aibă un pilon de referință la care să se raporteze calcularea pensiilor. Acest pilon de referință n-ar trebui să fie altul decât celebrul „coș zilnic” necesar pentru supraviețuirea unei familii de pensionari. Sunt foarte mulți pensionari, cu stagiu de cotizare complet, care trăiesc dintr-o pensie de subzistență. Acele pensii au fost calculate în funcție de contribuția la fondul de pensii din salariile existente în regimul comunist. Cu ce sunt de vină pensionarii din zilele noastre, dacă în vremea lui Nicolae Ceaușescu salariile au fost stabilite la un anumit nivel de către cei care normau munca?

  Dacă luăm în considerare acest pilon de referință al coșului zilnic, atunci fondul de pensii ar trebui împărțit în primul rând după acest criteriu vital pentru foarte mulți pensionari. Abia după aceea, pentru anumite categorii de pensionari, să se facă unele diferențieri în ceea ce privește calcularea pensiilor speciale sau a altor categorii de pensii. Diferențierea n-ar trebui să depășească de trei ori coșul zilnic, ceea ce ar însemna că am avea de-a face cu un plafon al pensiilor. Apoi, stimați pensionari de lux, nu trebuie să fiți și dv. egoiști că doar mâncați “cu o lingură și nu cu două linguri”. În acest fel, o să constatați, stimați aleși ai poporului, că fondul de pensii ar ajunge pentru tot românul…

  Cred că avem economiști care ar putea identifica toate inechitățile existente în ceea ce privește sistemul de pensii din România, iar aleșii poporului ar trebui să intervină pentru modificarea unor prevederi ale legii pensiilor. Unii se fac că nu știu și nu văd că există mari discrepanțe între pensiile existente la ora actuală pentru anumite categorii sociale. O parte din popor și actualii pensionari vorbesc intens despre aceste inechități.

  Dumitru Țimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img