Ucrainenii sătmăreni au sărbătorit Ziua Drapelului de stat şi 26 de ani de la declararea independenţei Ucrainei.
Depuneri de coroane la bustul poetului naţional ucrainean Taras Şevcenko
În fiecare an, la 23 august Ucraina sărbătoreşte Ziua Drapelului de stat , iar la 24 august, 26 de ani de la declararea Independenţei. Pentru a marca cele două evenimente, Comitetul Filialei Sătmărene a Uniunii Ucrainenilor din România şi ucraineni din Satu Mare, au depus miercuri, 23 august, jerbe de flori la bustul poetului naţional ucrainean Taras Șevcenko din Parcul „Vasile Lucaciu”.
După depunerea jerbelor de flori, participanții la acțiune au continuat cu o masă rotundă, la sediul Filialei Sătmărene a UUR, în cadrul căreia au fost prezentate o serie de materiale cu scopul de a marca Ziua Drapelului de Stat și Ziua Independenței Ucrainei.
Scurt istoric despre despre Ziua Drapelului şi independenţa Ucrainei
La 24 august 1991, Rada Supremă de la Kiev( Cuvântul “rada” înseamnă în limba ucraineană „consiliu” şi este traducerea literară a cuvântului rusesc „soviet” – n.a. ) a proclamat Declaraţia de Independenţă a statului ucrainean. Acest eveniment remarcabil a devenit un fel de „punct de reper” al istoriei contemporane a Ucrainei, al prezentului ei interesant, dar şi complicat.
Oficial drapelul albastru-galben a devenit drapelul Ucrainei la 18 septembrie 1991, conform hotărârii Prezidiului Radei Supreme a Ucrainei. În data de 24 august 1991, când Rada Supremă de la Kiev a proclamat Declaraţia de Independenţă a statului ucrainean, a fost arborat și steagul albastru- galben pe clădirea Radei Supreme. Doar din 2004 a început să fie sărbătorită Ziua drapelului la nivel național.
Este interesant faptul că pentru prima dată Ziua Independenței Ucrainei a fost sărbătorită în 1991, dar nu pe 24 august, ci pe 16 iulie. Motivul ? Ucraina a adoptat Declarația privind suveranitatea de stat a Ucrainei la 16 iulie 1990. În acelaşi timp a fost aprobat și decretul privind sărbătorirea acestei zile, numită Ziua Declarației de Independență a Ucrainei. Ziua Independenței Ucrainei a fost desemnată pentru a fi sărbătorită la 24 august, printr-o rezoluție a Radei Supreme a Ucrainei din 20 februarie 1992.
Congresul Mondial al Ucrainenilor
Conducerea UUR va participa in perioada 25-29.08. 2017 la Congresul Mondial al Ucrainenilor, care va avea loc la Kiev și Liov. Uniunea Ucrainenilor din România este membră a Congresului Mondial al Ucrainenilor (SKU), a Congresului European al Ucrainenilor (EKU), a Consiliului Mondial Ucrainean de Coordonare (UVKR) şi a Asociaţiei pentru legăturile cu ucrainenii de peste hotarele Ucrainei (Asociaţia „Ucraina – Lumea“).
Organizația a fost înființată în anul 1967 la New York. Iniţial s-a numit Congresul Mondial al Ucrainenilor Liberi, iar în 1993 primeşte denumirea de Congresul Mondial al Ucrainenilor. Ea reprezintă interesele a peste 20 milioane de ucraineni din diasporă.Scopul organizației este acela de a susține poporul ucrainean în lupta pentru libertate, suveranitate şi independență. Din 2003 are statut consultativ în domeniul economic și social al ONU.
Organul de conducere este Congresul, care se întrunește o dată la 5 ani, iar între congrese – conduce Secretariatul coordonat de prezidiu.
Congresul reprezintă interesele ucrainenilor din diasporă, coordonează relațiile internaționale dintre organizațiile, care sunt membre ale congresului, dezvoltă identitatea ucraineană, limba, cultura și realizările ucrainenilor din lume. De asemenea, susține dezvoltarea comunității ucrainene în țările lor de reședință și totodată susține consolidarea atitudinii pozitive față de ucraineni şi statul ucrainean. Protejează drepturile ucrainenilor, indiferent de locul unde trăiesc, în conformitate cu Declarația Drepturilor Omului. Președintele Congresului Mondial este Eugene Czolij (Canada).
Dumitru ŢIMERMAN