More


  La sesizarea GNV. Autoritățile centrale iau atitudine față de discriminarea lingvistică de la Satu Mare

  - Advertisement -

   

  Politia-locala

  După ce Gazeta de Nord Vest a tras un semnal de alarmă cu privirea la discriminarea de natură lingvistică ce este pe cale să se producă la Satu Mare, Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României (CNMR) condamnă decizia prin care Consiliul Local Satu Mare a scos la concurs pentru ocuparea de funcţii publice la Poliţia Locală mai multe posturi pentru care a inclus la condiţii eliminatorii cunoaşterea limbii maghiare.

  “Această decizie aduce grave prejudicii bunei înţelegeri şi convieţuiri între etnicii români şi maghiari din România, puterea de simbol a unei astfel de decizii fiind profund negativă”, transmite CNMR, care va sesiza Comisia pentru Abuzuri din Camera Deputaţilor dar şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, “în vederea aplicării de sancţiuni şi restabilirea relaţiei de încredere între toţi cetăţenii Municipiului Satu Mare”.

  CNMR salută decizia prefectului județului Satu Mare, Darius Filip, prin care a atacat hotărârea Consiliului Local în contencios administrativ.

  “Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României salută şi susţine decizia corectă, legală şi românească a prefectului Judeţului Satu Mare care a atacat în contencios această abuzivă, discriminatorie şi revoltătoare. Mai facem precizarea că astfel de decizii ale unor lideri ai comunităţii maghiare locale sau centrale subminează grav încrederea şi stabilitatea relaţiei dintre cetăţeni de etnie română şi cei de etnie maghiară. Abuzul de drept depăşeşte cu mult drepturile culturale şi identitare”, precizează CNMR.

  CNMR este o fundație care grupează lideri ai societății civile, intregul mediu academic, mediul de afaceri, sindicate și patronate.

  Pe de altă parte, însă, primarul municipiului Satu Mare, Kereslenyi Gabor, susține că Hotărârea în cauză respectă în întregime legislația în vigoare.

  ”Având în vedere că ponderea cetăţenilor aparţinând unei minorităţi naţionale se stabileşte pe baza datelor recensământuIui populaţiei organizat potrivit legii, s-a avut în vedere și datele recensămîntului din anul 2011, conform populaţia municipiului Satu Mare se ridică la 102,411 locuitori, majoritatea locuitorilor sunt români ( 54,2%), iar principala minoritate — maghiarii sunt în proporţie de (34,60%). (…) Cetăţenii au dreptul să se adreseze, oral sau în scris, autorităţilor administraţiei publice locale şi aparatului propriu al acestora şi în limba maternă, iar autorităţile administraţiei publice locale şi aparatul propriu de specialitate au obligaţia să răspundă solicitărilor atât în limba română, cât şi în limba maternă. Actele oficiale se întocmesc în mod obligatoriu în limba română”, se arată într-un răspuns semnat de către primarul Kereskenyi Gabor.

  Articolul prin care Gazeta de Nord Vest a atras atenția asupra discriminării de natură lingvistică ce ar urma să se producă la Satu Mare în cazul concursului de angajare la Poliția Locală poate fi citit AICI  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img