More


  Ne topim sub soare. Cod portocaliu de caniculă. Urmează codul roșu

  =

  canicula

  În această săptămână sătmărenii vor avea parte de temperaturi caniculare. Dacă azi suntem sub cod galben de caniculă, mâine și poimâine vom fi sub cod portocaliu și, foarte probabil, vineri și sâmbătă vom avea cod roșu. Temperaturile vor trece de 40 de grade la umbră. 

  Cod Galben

  În cursul zilei de marți (1 august), valul de căldură se va extinde, vremea va fi caniculară și disconfortul termic în accentuare. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pe arii relativ extinse pragul critic de 80 de unităţi și local îl va depăși ușor. Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 35 și 37 de grade.

  Cod portocaliu

  Miercuri și joi (2 și 3 august), valul de căldură se va intensifica. Vremea va fi caniculară, indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în general peste pragul critic de 80 de unităţi, iar local minimele nocturne nu vor coborî sub 20 de grade.Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat și se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 36 și 39 de grade.

  Cod roșu

  Vineri și sâmbătă va fi și mai cald. Indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa mult peste pragul critic de 80 de unităţi, iar minimele nocturne nu vor coborî sub 20 de grade.Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat și se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 39 și 42 de grade la umbră.

  canicula4

  Măsuri urgente

  Date fiind temperaturile ridicate şi atingerea pragului critic al indicelui temperatură/umezeală, ce se anunţă în următoarea perioadă în municipiu, Primăria Municipiului Satu Mare și Apaserv SA vin în sprijinul sătmărenilor cu o serie de măsuri pentru combaterea efectelor caniculei.

  Astfel, Apaserv SA va amplasa de marți, 1 august, un cort anti-caniculă pe Aleea Corneliu Coposu, la care pot apela persoanele care sunt afectate de temperaturile ridicate și la care se va oferi apă îmbuteliată.

  canicula2

  Totodată, începând de mâine Apaserv va amplasa dozatoare cu apă rece în următoarele locații:

  – Mihai Viteazu colț cu I.C Brătianu,

  – Spitalul Județean de Urgență Satu Mare,

  – Spitalul Vechi

  – Gara Satu Mare

  –Piața de vechituri

  Primarul Gabor Kereskenyi a cerut conducerii Apaserv ca orice intervenție la eventuale avarii care au ca efect întreruperea asigurării apei potabile să se facă cu maximă promptitudine.

  Pe de altă parte, edilul municipiului a cerut conducerii Transurban să pună la dispoziția sătmărenilor cât mai multe mijloace de transport în comun cu aer condiționat sau cu sisteme de recirculare a aerului, astfel încât cei care călătoresc să nu fie afectați de căldură.

  Primaria_Apa

  Măsuri anti-caniculă

  De asemenea, conducerea Serviciului Judeţean de Ambulanţă suplimentează personalul de intervenţie cu un echipaj pentru turele de zi, iar la nevoie vor mai forma alte echipaje de ambulanţieri, în vreme ce la UPU cadrele medicale sunt pregătite cu toate materialele medicale necesare pentru situaţiile de urgenţă cauzate de caniculă.

  Conducerea filialei judeţene Crucea Roşie a anunţat că va instala un cort în zona Pieţei Alimentare Nr. 1 din municipiul Satu Mare, în vreme ce preşedintele Colegiului Farmaciştilor din judeţul Satu Mare, Anca Maurer l-a asigurat pe prefectul Darius Filip de faptul că sătmărenii pot oricând să intre în farmaciile de pe raza municipiului şi judeţului pentru a se răcori cu un pahar de apă, acestea fiind dotate cu dozatoare de apă.

  DSC_0647

  O măsură suplimentară pentru a veni în ajutorul cetăţenilor care au drum prin oraş între orele de foc vine şi din partea Serviciului de Ajutor Maltez. Membrii acestui serviciu vor distribui apă în faţa Bisericii Sfântul Iosif, în Satu Mare pe Calea Traian, în zilele de 2 şi 3 august 2017, între orele 11,00 şi 16,00.

  În acelaşi timp, prin grija Primăriei municipiului Satu Mare, Apaserv SA va amplasa începând de marţi, 1 august 2017, un cort anti-caniculă pe Aleea Corneliu Coposu, la care pot apela persoanele care sunt afectate de temperaturile ridicate şi la care se va oferi apă îmbuteliată.

  Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare a transmis către opinia publică, şi prin intermediul Instituţiei Prefectului sfaturi esenţiale care trebuie respectate pe timp de caniculă. Astfel, în perioada de caniculă, în cel mai mare pericol sunt copiii, persoanele în vârstă, cei cu boli cardiovasculare, femeile gravide.

   

     ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img