More

    Top 10 cele mai frumoase locuri de vizitat în Crişana şi Maramureş

    Top 1

    Nord-vestul României se mândrește cu cele mai variate zone naturale, dar și cu o istorie fascinantă care și-a lăsat amprenta asupra orașelor din regiune. Crișana și Maramureș sunt împânzite cu cetăți și mănăstiri vechi de secole, dar și cu nenumărate rezervații naturale superbe, perfecte pentru cei care vor să se piardă prin peisajele idilice ale acestor regiuni. Pentru următoarea ta aventură noi îți propunem zece locuri interesante de vizitat în Crișana și Maramureș.

    Peștera Urșilor
    Aflată la marginea Parcului Natural Apuseni, Peștera Urșilor este o adevărată minune a naturii și una dintre cele mai frumoase atracții turistice în Crișana. Cu o lungime de peste 1.500 metri, în această peșteră s-a descoperit un număr mare de fosile ale ursului de cavernă, care a dispărut în urmă cu zeci de mii de ani, dar și a altor animale precum capra neagră, ibex sau hiena de peșteră. Peștera Urșilor are trei galerii uriașe în care vizitatorii pot vedea aceste fosile, dar și o mulțime de stalactite și stalagmite, ce formează un peisaj cu adevărat interesant. Printre cele mai neobișnuite astfel de formațiuni se numără Palatele Fermecate, Căsuța Piticilor sau Sfatul Bătrânilor.

    Cetatea Șoimoș
    Considerată drept una dintre cele mai frumoase fortificații din România, Cetatea Șoimoș, aflată lângă orașul Lipova, este un remarcabil exemplu de arhitectură medievală. Ridicată în secolul al XIII-lea de către o familie nobiliară, după mai puțin de un secol este transformată în cetate regală. De-a lungul timpului, Cetatea Șoimoș a fost asediată și cucerită de țăranii români, oștile maghiare și otomane, până când, în 1788 este părăsită și demolată. Astăzi, vizitatorii pot explora ruinele Cetății Șoimoș, inclusiv zidurile sale înalte, porțile de acces și decorațiunile din curtea interioară.

    Cascada  Vălul Miresei
    Cunoscută și sub numele de Cascada Răchițele, Cascada Vălul Miresei din Munții Apuseni, este una dintre cele mai frumoase căderi de apă din România. La câțiva kilometri de localitatea Mărgău, această cascadă impunătoare are o înălțime de peste 30 metri fiind împărțită în două trepte. La baza treptei de sus se află o marmită cu diametrul de 10 metri din care apa se dispersează având aspectul de văl. Iarna, când apele îngheață, Cascada Vălul Miresei este un loc excelent pentru alpinism.

    Castrul Porolissum
    Unul cele mai interesante parcuri arheologice din România, Castrul Porolissum este cel mai nordic bastion al Imperiului Roman, din Provincia Dacia. Aflat în apropiere de Zalău, acest muzeu în aer liber se întinde pe o suprafață de 500 hectare. Inițial o tabără militară stabilită aici în anul 106 e.n., Porolissum a devenit capitala provinciei romane Dacia Porolissensis, două decenii mai târziu. Astăzi, Castrul Porolissum este unul dintre cele mai bine păstrate situri arheologice din România, dar si una dintre cele mai fascinante atrcații turistice din Crisana, oferind turiștilor ocazia de a explora urmele unor instalații militare, dar și ale orașului civil, cu un amfiteatru, case de locuit, băi publice și un templu.

    Top 2

    Castelul Karolyi
    Vechi de sute de ani, Castelul Karolyi impresionează nu doar cu arhitectura sa unică, ci și cu legendele sale de neuitat. Acest castel aflat în centrul orașului Carei a găzduit de-a lungul timpului importante personalități ale vremii precum regele Ferdinand, cărturarul Grigore Maior sau poeții Petofi Sandor și Ady Endre. În secolul al XV-lea în acest loc familia nobiliară Karolyi a ridicat o locuință mai mică cu elemente fortificație, care apoi a fost extinsă într-o adevărată cetate. Aproape două secole mai târziu, cetatea a fost transfomată într-un palat baroc cu două etaje și câte 20 de camere pe fiecare nivel.

    Cimitirul Vesel de la Săpânța
    Una dintre cele mai populare atracții turistice din Maramureș, Cimitirul Vesel din mica localitate maramureșeană Săpânța, stârnește curiozitatea vizitatorilor de aproape un secol. Cimitirul localității este populat cu aproximativ 800 de cruci sculptate din lemn de stejar cu epitafuri colorate pe care stă scrisă o poezie menită se evoce într-un mod amuzant viața celui decedat. Primul astfel de epitaf realizat de Stan Ioan Pătraș datează din 1935, iar de atunci cimitirul a devenit un adevărat muzeu în aer liber, dar și unul dintre cele mai faimoase locuri din România.

    Lacul Albastru
    Una dintre cele mai frumoase zone naturale din România se află la poalele Munților Gutâi, la câțiva kilometri de Baia Sprie. Este vorba despre Lacul Albastru, singurul lac din lume care își schimbă culoarea în funcție de lumină. Lacul Albastru s-a format în urmă cu aproape o sută de ani prin prăbușirea unor galerii de mină, unde de-a lungul timpului s-a adunat apă de ploaie. Datorită conținutului ridicat de sulfat de fier, apa lacului are o culoare verde-albăstruie, care se schimbă în funcție de lumină și de precipitații.

    Muzeul Satului Maramureșean în Sighetul Marmației
    Zona rurală a Maramureșului se mândrește cu peisaje idilice și o mulțime de tradiții păstrate cu sfințenie de localnici, dar dacă nu ai suficient timp să explorezi întreaga zonă, atunci trebuie să vizitezi Muzeul Satului Maramureșean din Sighetul Marmației. Aflat la 3 kilometri de centrul orașului, acest muzeu îți va oferi o scurtă prezentare a vieții rurale din zonă. Muzeul în sine este un sat cu specific zonal, biserica fiind cea mai veche construcție de aici. Lăcașul de cult ce datează din secolul al XVI-lea a fost adus din localitatea Oncești. Casele și gospodăriile din Muzeul Satului Maramureșean au fost grupate pe principalele subzone ale Maramureșului, astfel că turiștii pot face o incursiune fulger prin întreaga regiune, admirând arhitectura țărănească și, bineînțeles, superbele porți maramureșene.

    Cheile Lăpușului
    În apropiere de orașul Târgu Lăpuș se află Cheile Lăpușului, un defileu pitoresc cu o mulțime de cascade și peșteri de o frumusețe rară. Iubitorii de natură se pot pierde ore întregi prin această rezervație naturală, între localitățile Răzoare și Râmetea Chioarului. De asemenea, în apropierea Cheilor Lăpușului se află și majoritatea bisericilor de lemn declarate monument istoric, pentru care Maramureșul este atât de faimos. Printre cele mai interesante se numără biserica de lemn Sf. Arhangheli Mihail și Gavril în satul Inău, ce datează din 1689, și biserica de lemn Sf. Arhangheli din localitatea Rogoz, ridicată în 1663, fiind pe lista de patrimoniu mondial a UNESCO.

    Top 3

    Mănăstirea Bârsana
    Aflată pe Valea Izei, Mănăstirea Bârsana este unul dintre cele mai frumoase lăcașuri de cult din România, dar și una dintre cele mai fascinante atracții turistice din Maramureș. Inițial biserica a fost ridicată la începutul secolului al XVIII-lea, iar în următorii o sută de ani lăcașul a fost mutat de două ori până a ajuns în satul Bârsana. Intrarea în Mănăstirea Bârsana se face sub un turn-clopotniță impozant, iar biserica de lemn a mănăstirii, cu o înălțime de 57 de metri era, până nu demult, cea mai înaltă biserică de lemn din lume.

    Nicolae Ghişan

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE