Vezendiu – satul românesc care a dat judeţului o pleiadă de personalităţi

vezendiu 1

Vezendiul este „satul cu preoţi”, aici văzând lumina zilei numeroase feţe bisericeşti cu care Sătmarul se poate mândri, dar sfera poate fi lesne lărgită, căci numeroase personalităţi s-au născut la Vezendiu. Am ordonat cronologic acest şir de personalităţi:

Dimitrie Sfura s-a născut în 28 iulie 1833 în familia ţăranilor Teodor şi Rachila Sfura. Şcoala primară a urmat-o la Carei, gimnaziul la Beiuş, apoi teologia greco-catolică la Oradea. Printre profesori l-a avut pe Al. Roman. S-a remarcat ca unul dintre cei mai activi membri ai “Societăţii de lectură”, fiind considerat ca unuldintre cei mai promiţători membri, sub aspectul talentului literar. În 1857 a fost numit profesor la preparandia orădeană şi prefect de studii la seminarul din localitate, tot atunci fiind ales preşedinte al “Societăţii de lectură a junimei române” din Oradea, căreia îi preconiza un serios program de revigorare. Din păcate s-a aflat doar pentru câteva luni la conducere, destinul lui oprindu-se la o fragedă vârstă. S-a căsătorit în 14 oct. 1858 la Borleşti cu Adalberta Terebesy. A publicat numai în “Diorile Bihorului” 16 poezii, tot acolo văzând lumina tiparului nuvela Cursoriul lui Horea şi Cloşca şi poema comică Luca Pescereanul. Cântecul Mai turnaţi-mi! l-a impresionat foarte mult pe poetul naţional. Se spune că Eminescu cânta Mai turnaţi-mi, “cu ochii scânteietori, în atitudine dramatică şi cuprins de un adânc sentiment”.

Vasile Sfura a văzut lumina zilei în 1843, în familia lui Teodor Sfura şi a Anei Geran. A absolvit liceul la Beiuş în 1863. A studiat apoi teologia gr.-cat. la seminarul din Gherla. Căsătorit cu Ana Corbu, fiica pr. Vasile Corbu din Cehal. Hirotonit în 1868. Imediat după hirotonire, până în septembrie 1872 a slujit la Corund. Acolo s-a născut în 1871 fiul Patriciu (casier al băncii “Vulturul”). A fost apoi legat de parohia Blaja şi filia Cehăluţ, slujind aici între 1875 şi 1925, deci o jumătate de veac. S-a remarcat ca un activ membru al Despărţământului Tăşnad al “Astra”, dar funcţionând cu mult înainte de înfiinţarea acestui despărţământ. A trecut la cele veşnice în 4 decembrie 1925. Era protopop onorar, paroh în aceeaşi localitate de care şi-a legat destinul, Blaja.

Vasile Leşianu s-a născut în 8 noiembrie 1845 într-o familie modestă de ţărani, Todor şi Iulia Leşian. A absolvit liceul la Beiuş. A activat în cadrul Societăţii de lectură, deţinând la un moment dat funcţia de bibliotecar. A urmat apoi teologia gr.-cat. la Oradea. De asemenea a absolvit şi facultatea de litere la Universitatea din Cluj-Napoca. Hirotonit în 1874. Între anii 1872-1888 a fost profesor la Liceul din Beiuş, îndeplinind mulţi ani şi funcţia de bibliotecar. A fost expulzat din această instituţie în urma scandalului petrecut în iulie 1888 cu drapelul unguresc.Din luna noiembrie a acelui an a fost slujitor fidel credincioşilor din Sânmiclăuş, nepărăsindu-i decât atunci când şi-a dat obştescul sfârşit. Între timp reuşise să edifice noua biserică a parohiei, cu hramul „Sf. Arh. Mihail şi Gavril”, în chiar anul săvârşirii sale din viaţă. A îndeplinit funcţiile de notar districtual şi asesor consistorial.Membru al despărţământului Sătmar al „Astra”. Publicist remarcabil, a colaborat la „Gazeta de Transilvania”, „Familia”, “Foaia scolastică”. A purtat corespondenţă cu George Bariţiu. Cetăţean de onoare al oraşului Carei. Acolo a şi decedat în 9 februarie 1939.

Vezendiu 2

Şirul personalităţilor este continuat de către George Pteancu. Figură de prim rang a vieţii culturale sătmărene, s-a născut în 29 august 1855. A absolvit Şcoala Normală la Oradea. A fost dascăl la Borleşti, Pomi şi apoi la Carei, peste tot distingându-se prin activitate neobosită. A avut mult de suferit datorită patriotismului său. Pentru merite deosebite, în 1923 i-a fost acordată decoraţia “Steaua României” în rang de cavaler. Cetăţean de onoare al oraşului Carei. Acolo a şi decedat în 9 februarie 1939.

Avocatul Corneliu Pop s-a născut în 14 decembrie 1883. A urmat dreptul la Ungvár, obţinând diploma de avocat la Târgu Mureş. Implicat în luptele politice ale românilor din Sătmar, membru de frunte al P.N.R. În 1918 a fost prezent la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, pentru ca peste un an să fie ales deputat în Parlamentul României. Ulterior a trecut la P.N.L., din cauza disensiunilor din cadrul formaţiunii Partidului Naţional. Din 1924 a ocupat funcţia de prim juristconsult al oraşului Carei. S-a remarcat şi pe tărâm cultural, fiind membru în diverse asociaţii şi reuniuni. Decorat cu ordinul “Coroana României” în grad de ofiţer. A decedat, probabil, în 1950 la Carei.

Gheorghe Pataki-Văleanu s-a născut în 1888. Avea studii de drept şi conservator la Viena. S-a remarcat ca unul dintre cei mai cunoscuţi voluntari pentru armata română din zonă în primul război mondial. A fost prezent în 1 Decembrie 1918 la Alba-Iulia, unde a încântat asistenţa cu cântecele sale, ascultătorii afirmând că „Niciodată n-am auzit aşa de frumos a hori româneşte”. La începutul lunii decembrie 1918, având gradul de sublocotenent, a fost trimis de către Marele Cartier General al Armatei Române în misiune de informare în comitatul Satu Mare, aducând nepreţuite servicii în campania din anii 1918-1919. La primele alegeri de după Marea Unire a câştigat alegerile în circumscripţia Ecedul Mare. A decedat în 1938.

George Voicu s-a născut în 4 iulie 1912 la Vezendiu în familia învăţătorului local. Studiile liceale le-a urmat la Beiuş, apoi a fost student la Facultatea de Ştiinţe în Cluj-Napoca, tot acolo absolvind şi Seminarul Pedagogic. Doctor în Ştiinţe Naturale-Paleontologie la Universitatea din Bucureşti, 1949. Între anii 1937-1941 a fost asistent la catedra de Geologie – Paleontologie a Universităţii din Cluj. A fost în această perioadă şeful Centrului Studenţesc Legionar din Cluj. Din 1952 a lucrat în industria carboniferă ca geolog şef, după aceea în Comitetul Geologic şi la Comitetul de Stat al Apelor până la pensionare. Şi după această dată şi-a continuat activitatea de cercetare publicând numeroase lucrări în ţară şi străinătate.

Nicolae Ghișan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

BREAKING NEWS. Au fost REDESCHISE VĂMILE Petea și Urziceni. PROGRAM SPECIAL

Printr-o notă de informare emisă de autoritățile din cadrul Ministerului de Interne maghiar, punctele de trecere a frontierei de pe teritoriul Ungariei au primit...

MĂCEL. Peste O SUTĂ de porci, UCIȘI de DSVSA în județ. Două FOCARE NOI de PESTĂ PORCINĂ

În această săptămână în județul Satu Mare și-au făcut apariția două noi focare de pestă porcină africană. Din acest motiv, Direcția Sanitar Veterinară și...

MINUNAT. Ziua și VINDECAREA la Satu Mare. Două dintre acestea, în ultimele 24 de ore

Lucrurile iau o turnură bună pentru județul Satu Mare. Practic, în ultimele opt zile s-au produs opt vindecări la Satu Mare. Ziua și vindecarea....

PREMIERĂ! Doi sătmăreni în numărul din mai al National Geographic România

Numărul din luna mai a revistei National Geographic din Statele Unite prezintă o premieră pentru județul Satu Mare. Pentru prima dată, în cadrul paginilor...

Mircea Govor: “Avem un guvern de nota 1!”

Invitat miercuri seara în emisiunea Actualitatea sătmăreană de la Nord Vest TV, fostul vicepreședinte al Consiliului Județean, Mircea Govor, s-a declarat total nemulțumit de...