More  A chinuit un porumbel… de la etajul 10. Ce spune legea

  - Advertisement -

  Problema abuzurilor asupra animalelor este un subiect delicat peste tot în lumea civilizată. Unele țări au legislație foarte clară în această privință, care este una detaliată și prevede sancțiuni pentru acțiuni de acest tip – în timp ce alte țări, probabil aflate în democrații emergente – stau destul de prost la acest capitol. GNV a surprins un cetățean care chinuia un porumbel la etajul 10 al unui bloc din municipiul Satu Mare. Cum poate condamna sau apăra legea o astfel situație, aflați din materialul următor.

  Untitled

  A legat porumbelul de o sfoară

  Gazeta de Nord-Vest a surprins video un bărbat, care se afla la etajul 10 al unui bloc din zona bulevardului Cloșca, în balcon, aplicând rele tratamente unui porumbel. Cetățeanul legase un fel de sfoară la piciorul porumbelului și îl provoca să zboare prin tot soiul de interjecții. Porumbelul, captiv, încerca să scape, dar bărbatul, având un vădit comportament abuziv, îl trăgea înapoi în bătaie de joc. Imaginile video se pot găsi pe pagina de Facebook a ziarului. O astfel de situație ridică cu siguranță problema protecției animalelor în România.

  Ce spune legea

  Punctul de vedere al autorităților competente pentru a aplica sancțiuni în cazul unor astfel de comportamente abuzive se bazează pe legea 205/2004 privind protecția animalelor, lege republicată în 2014. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Satu Mare, Radu Silaghi, întreaga chestiune se rezumă la consultarea articolelor 5 și 6 din această lege pentru a stabili despre ce este cu adevărat vorba. Spre exemplu, articolul 6 indică faptul că “În sensul prezentei legi, prin rău tratament se înțelege comportamentul brutal, abuzul în utilizarea animalelor, supunerea animalelor la eforturi inutile (…)”. Despre sancțiuni concrete în acest sens sau ce se poate face efectiv într-o astfel de circumstanță în schimb, nu există prevederi.

  O situație ca aceasta rămâne, așadar, conform modalității în care este formulată legea la ora actuală în România, relativ în suspensie. Recomandarea bunului simț va indica însă mereu către comportamente pașnice, lipsite de batjocură și violență.

   

  Rareș Jucan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts