More


  OPINIE DE GAZETAR. DUMITRU ȚIMERMAN. Ajutoarele umanitare și Ideile generoase luptă  împotriva noului coronavirus

  Starea de necesitate provocată de coronavirus a reușit să unească românii de pretutindeni sub cupola altruismului ( altruism : Dispoziția de a acționa dezinteresat, trecând peste interesele personale, în favoarea altor oameni sau a întregii colectivități – după DEX). Sunt emoționante gesturile umanitare pe care unii semeni de-ai noștri au reușit să le definitiveze în ultima perioadă de timp. Chiar și prin intermediul mijloacelor de socializare existente pe internet, unii românii își oferă disponibilitatea de a sprijini pe confrații lor aflați în vremea imprevizibilelor încercări iscate de pandemia coronavirus. Aproape peste tot, Internetul a devenit un loc de refugiu pentru relaxare din calea exploziei de informații amenințătoare, care circulă din abundență prin intermediul posturilor de televiziune. La oraș, comunicarea între rudenii, prieteni, colegi de serviciu, oameni aflați în nevoi etc. este facilă,dar există și familii care trăiesc în diferite sate și cătune, unde nu a ajuns încă Internetul. Poate sunt familii în aceste medii de existență, care au nevoie de ajutor, despre care nu știe “aproape nimeni”. Spun “aproape nimeni”, pentru că  reprezentanții Primăriilor și consătenii de bună credință, cu telefon mobil, ar trebui să monitorizeze,  într-un fel sau altul, viața acestora și să apeleze la oamenii de bine, care ar dori să-i ajute cu bani, medicamente, dezinfectanți sau alimente. Poate ar trebui să fie  înființat un site special pe Internet în vederea identificării persoanelor de contact, care ar putea furniza informații despre familiile sau persoanele, care au o situație materială precară și au nevoie de ajutor umanitar.
                În toate anunțurile destinate prevenirii infectării cu noua coronavirus “se pune un accent desoebit” pe condițiile de igienă pe care trebuie să le respecte populația. Această conștientizare a populației este binevenită, dar foarte puțin se vorbește despre dezinfectarea spațiilor publice cu substanțe adecvate, Pulverizarea clorului în zona spațiilor publice, de exemplu, s-ar putea face cu ajutorul avioanelor de specialitate, în orele când circulația populației  este minimă pe teritoriul orașelor și satelor . Ar fi încă una din soluțiile eficiente pentru diminuarea răspândirii virusului COVID-19, în funcție și de substanțele folosite de operatorii de specialitate. Desigur, eforturile financiare suportate de administrațiile publice ar fi foarte mari, dar unele ajutoare umanitare bănești ar putea să cotribuie și la demararea unor astfel de acțiuni profilactice. N-ar fi lipsit de importanță, dacă  parlamentarii români ar iniția o rectificare bugetară specială destinată suplimentării cu bani a unor domenii  de strictă necesitate, vitale pentru populație, prin redirecționarea unor fonduri bănești de la anumite capitole bugetare.
                 Unii români au primit cu mare bucurie, ajutoarele umanitare, care au constat  în principal din alimente și dezinfectanți, dar și aparatura medicală performantă, donată Spitalelor județene din țară, atât de necesară pentru testarea potențialilor români infestați cu noul coronavirus. Ce-i drept, există unii specialiști din domeniul medicinei românești, care sugerează să se insiste și pe încurajarea populației în vederea consumării produselor necesare pentru creșterea imunității. Pe lângă produsele alimentare, există și o anumită categorie de vitamine, suplimente alimentare etc., menite să fructifice  din punct de vedere imunitar organismul oamenilor indiferent de vârsta lor. Important ar fi ca aceste suplimente alimentare să poată fi achiziționate de către populație la prețuri cât mai accesibile. Cred că orice idee, care vine din partea jurnaliștilor,a politicienilor, personalului medical  și a tuturor românilor din țară și de pretutindeni, poate să contracareze, să minimializele  și să stopeze în final efectele dezastruoase ale pandemiei coronavirus. Creierele luminate, aflate în slujba umanității, trebuie să fie conectate în permanență și la dimensiunea maximă a receptivității celor mai bune idei pentru ca, mai apoi, acestea să devină operaționale “în linia întâi” a războiului demarat de popoarele lumii împotriva monstrului COVID – 19.
  =


  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img