More

    Destinații de weekend. Pe două roți în mirificul Satu Mare și magicul Maramureș

    Odată cu venirea primăverii toţi cei care doresc să facă drumeţii pe două roţi o pot face pe trasee bine stabilite şi care le vor oferi pe lângă adrenalina mersului cu bicicleta multe obiective de vizitat. Judeţele Satu Mare şi Maramureş oferă pasionaţilor pe două roţi tentaţii care de care mai interesante: de la castele medievale, biserici de lemn incluse în patrimoniul UNESCO la splendide lacuri de acumulare. Ba mai mult, există o pistă pentru biciclişti care leagă oraşul Satu Mare de localitatea Csenger din Ungaria.

    Traseul Viile Satu Mare – Ardud Vii – Ardud – Gerăuşa – Medişa – Viile Satu Mare – Amaţi – Satu Mare

    Este un traseu de dificultate medie. Nu este o plimbare în parc și bine ar fi să cunoști bicicleta pe care mergi pentru că sunt porțiuni care în urma ploilor pot fi chiar dificile. Începând din Viile Satu Mare, ai parte de mai multe drumuri de pământ şi pietre atât în urcare cât şi în coborâre, peisajele întâlnite fiind deosebite.

    Traseul este recomandat bikerilor cu ceva experienţă şi biciclete MTB bine echipate. Durata în funcţie de ritm, 4-5 ore, are nenumărate posibilităţi de pauze în locuri foarte frumoase.

    Traseul Amaţi – Viile Satu Mare – Ardud Vii – Ardud- Gerăuşa – Medişa – Solduba – Tătăreşti – Amaţi – Satu Mare

    Traseul este unul destul de lung cca.70 de km, însă nu este foarte dificil , totuşi conţine câteva căţărări abrupte şi necesită experienţă. Chiar dacă în mare parte traseul este pe asfalt, se recomandă o bicicletă MTB pentru porţiunele accidentate.

    Excursie la Călineşti

    Traseul de la Călineşti este destul de dificil, terenul fiind accidentat, având multe căţărări abrupte şi porţiuni cu mult noroi în pădure. Traseul este recomandat celor care au bicicletă MTB şi cu experienţă. Nu vă cramponați totuși de acest lucru foarte tare pentru că până la urmă dacă nu încerci nu ai cum să înveți.

    Pistă de biciclete între Satu Mare şi Csenger

    Pentru cei care doresc să facă o călătorie în Ungaria şi nu mai au poftă de a sta la vamă (n.r atunci când se vor ridica restricțiile impuse de epidemia de Covid) pista de biciclete care leagă oraşul Satu Mare de localitatea de graniţă Csenger este modalitatea cea mai bună.

    Pista a fost dată în funcţiune în anul 2013 iar scopul principal al acestui proiect a fost interconectarea celor două ţări, România şi Ungaria prin pistele pentru biciclişti amenajate pe digurile Someşului, care vor servi în totalitate interesului public. Locuitorii din acea zonă au posibilitatea de a circula cu biciclete, patine cu rotile, scaune cu roţi. Beneficiarii direcţi sunt în primul rând locuitorii oraşelor şi satelor de pe malul Someşului.

    Pe două roţi în magicul Maramureş

    A te plimba cu bicicleta prin Maramureş poate fi o adevărată provocare, dar în acelaşi timp o adevărată plăcere. Case tradiţionale din lemn, biserici UNESCO, obiective turistice de interes naţional, toate acestea putând fi văzute de cei care urmează traseele marcate pentru bicicletă. Există mai multe trasee turistice special amenajate pentru biciclişti, de dificultate medie sau mare.

    Printr-un proiect al Consiliului Judeţean Maramureş au fost realizate mai multe trasee turistice pentru pasionaţii de bicicletă. Urmând marcajul cu C roşu, traseele de bicicletă leagă zonele verzi, obiective turistice şi mai multe văi ale Maramureşului Istoric cum ar fi Mara, Cosău, Iza, Rona, Vişeu şi Vaser. Pe traseu sunt amplasate hărţi ale zonei, dar şi panouri informative, toate acestea venind în ajutorul turiştilor pentru a nu se rătăci. Trebuie spus că toate traseele, sau marea lor majoritate, duc spre satul Breb, cel mai faimos sat din judeţul Maramureş. Un sat peste care veghează Creasta Cocoşului, cu case din lemn, cu uliţe ca pe vremea bunicilor, un sat care a fost vizitat chiar de către Prinţul Charles al Marii Britanii.

    Cei care vor să viziteze Brebul pe bicicletă o pot face urmărind traseul marcat cu un C de culoare albastră. Un traseu dificil de bicicletă este cel pe ruta Mogoşa/Şuior – Poiana Boului-Breb, un traseu de 20 km care se poate parcurge în 20 de ore. Este un traseu recomandat în special celor care au experienţă la pedalat. Atracţiile de pe acest traseu sunt Creasta Cocoşului, Tăurile Chendroaiei, o mlaştină unde trăieşte planta carnivoră Roua cerului, dar şi Tăul Morărenilor, cu 300 de specii de floră şi faună.

    Un traseu lejer de bicicletă este apoi Breb-Hoteni-Ocna Şugatag-Breb, în total 11 km care se pot parcurge în maxim două ore. Bicicleta va rula în acest caz pe drumuri asfaltate sau pe drumuri rurale.

    Un traseu ceva mai lung este cel care pleacă tot din Breb, cu întoarcere după şapte ore tot în Breb. Un total de 27 km pe traseul Breb-Mara-Deşeşti-Hărniceşti-Sat Şugatag-Mănăstirea-Ocna Şugatag-Hoteni-Breb. Turiştii care vor alege acest traseu vor avea ocazia să vadă Biserica UNESCO din Deseşti, bisericile de lemn din Hărniceşti, Sat Şugatag, Mănăstirea sau Hoteni, dar şi Pădurea Crăiască sau atelierele meşterilor populari din localităţile aflate pe traseu. Un alt traseu de bicicletă este cel care face Circuitul Văii Izei pe ruta Valea Stejarului-Coştiui-Onceşti-Vadu Izei. Distanţa care ar trebui parcursă este de 15 km, durata 3-5 ore, gradul de dificultate al traseului fiind unul mediu. Nu putea lipsi un traseu cu bicicleta al Văii Vaserului, grad de dificultate redus, distanţa de parcurs fiind de maxim 20 km. Se urcă Valea Vaserului cu Mocăniţa până la staţia Paltin, după care bicicliştii se vor întoarce tot cu trenul, dar doar până la staţia Novăţ. De aici se va coborî în gara CFF Vişeu de Sus pedalând.

    Nicolae Ghișan

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE