More


  Prințul Philip a murit la vârsta de 99 de ani

  - Advertisement -

  Prințul Philip, soțul reginei Elisabeta a II-a a  decedat în data de 9 aprilie 202, având vârsta de 99 de ani.

  ”Cu o profundă întristare Majestatea Sa Regina anunță moartea iubitului ei soț, Alteța Sa Regală Prințul Philip, Duce de Edinburgh. Alteța Sa Regală a decedat în această dimineață la Castelul Windsor”, a anunțat Palatul Buckingham.

  Ducele de Edinburgh s-a retras din viața publică în urmă cu patru ani, iar în luna februarie a fost internat din cauza unor probleme cardiologice. A fost externat ulterior și a revenit în reședința regală.

  Prințul Philip s-a născut pe 10 iunie 1921, pe Insula Corfu, sub titlul de “Prinț al Greciei și al Danemarcei”. Este singurul fiu al Prințului Andrew al Greciei, iar mama sa a fost Prințesa Alice de Battenberg. 

  Familia sa a părăsit Grecia, stabilindu-se în Franța când Philip avea doar 18 luni, din cauza instabilității politice a țării, în urma căreia unchiul său, Regele Greciei Constantin I a fost forțat să abdice. A fost educat la o școală americană din Paris, dar și la școli din Hampshire, Germania și Scoția. 

  La 18 ani s-a înrolat în Marina Regală Britanică ca și cadet, peste 2 ani devenind prim-locotenent al navei HMS Wallace. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Prințul Philip a luptat pentru Forțele Imperiale Australiene, pe Oceanul Indian, după care a fost transferat pe Flota Mediteraneană, unde a participat la Bătăliile din Creta, Capul Matapan și Invadarea Siciliei de către Aliați. Aflat pe Golful Tokyo, a fost martor la capitularea Japoniei din 1945, în timpul serviciului său pe Flota Pacifică Britanică. A fost declarat comandant în 1952, anul în care a părăsit Marina.

  Prințul Philip și Prințesa Elisabeta, viitoare Regină, s-au cunoscut în 1939, în timpul unui tur al Colegiului Naval Regal, Dartmouth, unde Prințul Philip studia la acel moment. Cei doi au început să-și corespondeze, iar în 1947 și-au anunțat logodna, Prințul renunțând la numele de Mountbatten, pentru a se păstra apelativul Casei Regale Windsor.

  Philip și Elisabeta s-au căsătorit într-o ceremonie la Westminster Abbey, care a fost filmată și transmisă live de către BBC Radio pentru 200 de milioane de oameni din întreaga lume. Philip a primit titlurile de Duce de Edinburgh, Conte de Merioneth și Baron de Greenwich. Primii lor copii s-au născut înainte ca Elisabeta să fie încoronată în 1952 – Prințul Charles în 1948 și Prințesa Anne în 1950.

  După ce a devenit Prinț Consort, Philip a ajuns pilot în 1953, fiind primul membru al Familiei Regale care a zburat într-un elicopter din Grădina Palatului Buckingham. Acesta și-a continuat acțiunile în cadrul Armatei Britanice, în calitate de colonel. De asemenea, a susținut și alte proiecte și fundații, cum ar fi Fundația Mondială pentru Natură (WWF).

  Au urmat ceilalți doi copii, Prințul Andrew în 1960 și Edward în 1964. Prințul Philip a avut 8 nepoți, inclusiv Prințul William, care este al doilea în rând pentru tronul Marii Britanii.

   

     ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img