More


  OPORTUNITĂȚI. Oportunități de dezvoltare pentru tinerii din Satu Mare

  - Advertisement -

  “Laboro” este un portal web creat pentru a facilita accesul pe piața muncii a tinerilor din județele Satu Mare și Szabolcs-Szatmár-Bereg, în special pentru persoane care provin dintr-un mediu social mai puțin avantajos. Laboro.ro va fi un portal de job-uri în limbile română și maghiară și face parte integrantă din proiectul „HEY!” al Asociației AGES din Satu Mare, care a debutat în cursul anului 2019.

  Grupul țintă vizat de proiectul HEY! sunt persoane care se confruntă cu cel puțin una dintre următoarele situații:

  • provin din mediul rural sau din orașe mici
  • au cel mult 8 clase
  • provin dintr-o familie cu cel puțin 3 copii
  • sunt părinți tineri, care își cresc singuri copiii
  • provin din comunități de romi
  • nu sunt vorbitori ai limbii române sau au dificultăți de exprimare în limba română

  Ideea proiectului s-a născut în urma identificării nevoilor tine-rilor care se află în căutarea unui loc de muncă potrivit

  Prin proiectul HEY!, Asociația AGES oferă tinerilor cu vârste cuprinse între 17 și 35 de ani, proveniți din medii sociale defavorizate, sprijin și cadrul necesar pentru găsirea unui loc de muncă potrivit nevoilor, posibilităților și pregătirilor profesionale ale acestora.

  „Ideea proiectului s-a născut în urma identificării nevoilor tinerilor care se află în căutarea unui loc de muncă potrivit, respectiv ale angajatorilor care caută forță de muncă disponibilă. Lucrând de-a lungul timpului în diverse proiecte sociale – inclusiv pentru tineri- am ajuns la concluzia că, din nefericire, mulți întâmpină probleme privind integrarea pe piața muncii. Aceste probleme pot fi de natură profesională (nu dispun de pregătire/calificare adecvată) sau de natură personală (nu sunt disponibili pentru deplasare, nu accesează surse relevante de informare, nu vorbesc bine limba română etc) .
  În același timp, firmele sătmărene care ar face angajări se confruntă cu problema resurselor umane insuficiente sau slab pregătite, fiind nevoite să apeleze la diferite tactici și tehnici cum ar fi oferta unor cursuri de calificare la locul de muncă pentru cei necalificați dar dornici să lucreze, sau transport gratuit în tot județul pentru a preîntâmpina problema refuzului de a se angaja pe motiv de imposibilitate de deplasare. În cadrul proiectului Hey , una dintre principalele inițiative este platforma Laboro, care este o platformă de mediere a locurilor de muncă adaptată nevoilor sătmărene”, afirmă managerul de proiect, Csengeri Zsolt – președintele Asociației AGES.

  Workshop-uri și proiecte care au scopul de a-i ajuta să își găsească aptitudinile, să își urmeze visul

  Asociația AGES oferă workshop-uri, de minim 8 participanți prin care se abordează subiecte cum ar fi găsirea unui loc de muncă adecvat, rezolvarea conflictelor la locul de muncă, autocunoaștere și motivație.

  Altă activitate o constituie ședintele de consiliere în grup, în care consilierii îi ajută pe tineri să scrie CV-uri, să își structureze interviul de angajare.

  O altă activitate interesantă sunt și întâlnirile individuale care urmăresc să sprijine tinerii pentru a identifica punctele tari, dorințele și obiectivele, având la bază situația de viață în care se află. După modelul analizei SWOT se analizează abilitățile , educația, experiența profesională. Pe baza analizei se pregătește planul de formare, mentorat, cu obiective specifice și pașii fezabili care sunt evaluați la sedințele de consiliere.

  “Ne axăm mai mult pe partea socială și în sprijinirea tinerilor aflați în situații mai grele. Proiectul a început cu activități mai mari care nu au fost chiar așa vizibile. Am făcut un studiu pentru a putea afla mai multe informații. Pe baza rezultatelor studiului s-a dezvoltat o strategie de dezvoltare a pieței forței de muncă în județul Satu Mare. După, am început munca concretă cu tinerii, care constă în workshop-uri prin care încercăm să îi orientăm într-o anumită direcție. Sunt mulți tineri care termină școala și habar nu au în ce direcție să se îndrepte. Workshop-urile au scopul să îi ajute să își găsească aptitudinile, să își urmeze visul. De multe ori au nevoie de sprijin care să îi ajute să își orienteze visul într-o anumită direcție.

  Avem workshop-uri, ședințe de consiliere în grup, mentorat one to one- unde se discută cu fiecare tânăr și se identifică problemele cele mai mari. Pentru noi este important și care sunt cauzele neintegrării. Consilierii încearcă să îi îndrume către un anumit curs de perfecționare, chiar se duc cu ei la locurile de muncă.

  Am sprijinit 17 tineri care au făcut cursul pentru șofer de TIR, pentru a obține permisul de categoria C+E. Sunt câțiva care au obținut deja permisul. Am avut și curs de antreprenoriat care a avut mare succes, în urma căruia tinerii învățau cum să își deschidă o afacere. Dacă planul de afacere a fost bun, a fost evaluat de către specialistul care a susținut cursul. Cei mai buni au primit diplome acreditate”, declară Varga Maria, manager relații ONG și instituții Asociația AGES.

  Colaborări
  Varga Maria subliniază importanța colaborărilor cu asistenți sociali și voluntari. Aceasta mai declară:
  “Am avut și colaborări cu voluntari, dar în general încercăm să colaborăm cu asistenții sociali din mediul rural. Ei cunosc situația din fiecare localitate. Le cunosc familiile, îi știu pe tineri după nume. Știu care sunt problemele cu care se confruntă. Sunt tineri care nici măcar nu își permit să facă naveta și asta îi îngreunează în căutarea unui loc de muncă”.

  Perspective
  „Pe viitor încercăm să mai accesăm niște fonduri europene ca să menținem și platforma Laboro. Workshop-urile, cursurile pe diverse tematici necesită bani. Avem un punct de lucru pe Corvinilor, dar workshop-urile s-au derulat și în cadrul liceelor. Înainte de pandemie am avut grupuri de câte 20 de tineri cu care s-a lucrat chiar și 4 întâlniri pentru același scop, dar cu teme diferite. Locațiile ni s-au părut prielnice pentru ideea asta”, a mai adăugat Varga Maria.

  Prin intermediul Laboro, tinerii vor putea solicita sprijin personalizat nevoilor lor concrete
  Laboro este o platformă online, bilingvă, care conectează cererea și oferta de pe piața forței de muncă din județele Satu Mare și Szabolcs – Szatmár – Bereg, deservind atât nevoile tinerilor care sunt în căutarea unui loc de muncă, cât și ale angajatorilor.

  Scopul platformei este promovarea ocupării durabile și de calitate a persoanelor care se confruntă cu diverse dezavantaje în cele două județe transfrontaliere.

  Prin intermediul Laboro, tinerii vor putea solicita sprijin personalizat nevoilor lor concrete, care le este oferit prin consilieri de ocupare bine pregătiți și dornici de a ajuta, respectiv pot căuta printre ofertele de locuri de muncă din cele două județe țintă. Firmele la rândul lor vor putea publica ofertele privind locurile de muncă disponibile, vor putea centraliza și selecta aplicațiile primite de la potențialii angajați sau solicita sprijin în vederea preselecției aplicanților.

  În perioada mai – iulie, platforma va difuza periodic înregistrări video cu discuții profesionale, prin intermediul cărora va încerca să orienteze lumina reflectoarelor asupra acelor aspecte care primează în viața tinerilor în momentul în care încep să-și caute un loc de muncă, respectiv asupra acelor probleme pe care le întâmpină angajatorii în timpul recrutărilor. Data propusă pentru lansarea publică a platformei este 16 iunie 2021.

  Adriana Nistor  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img