More

    FOTOGALERIE. Comuna Moftin dispune acum de trei centre medicale moderne și bine dotate

    Primăria comunei Moftin a construit și dotat trei centre medicale la Moftinu Mic, DomĂnești și Moftinu Mare. Acest lucru a fost posibil datorită unui proiect transfrontalier în valoare de peste 1,2 milioane de euro. Proiectul, are în vedere creșterea serviciilor de calitate și a avut conferința de închidere vineri, la Moftin.

    La evenimentul de la Moftin a fost prezentă și o delegație a primăriei orașului partener Nyíradony din Ungaria, dar și reprezentanții Primăriei Moftin, în frunte cu primarul Gheorghe David.

    Conferința de închidere a proiectului „Răspuns integrat pentru asistență medicală în zona transfrontalieră” de la Moftin a debutat cu vizitarea celor trei centre medicale construite pe raza comunei Moftin.

    În mod concret, în cadrul acestui proiect Primăria comunei Moftin a construit și dotat trei centre medicale în localitățile Moftinul Mic (cu o suprafață construită de 406,50 mp), Moftinul Mare și Domănești (fiecare cu o suprafață construită de 150 mp).

    Dotările sunt împărțite în trei categorii: mobilier, echipamente IT și echipamente medicale. Dintre acestea din urmă, putem aminti: un ecograf, 3 defibrilatoare, 3 aparate EKG, analizor sânge, aparate pentru aerosol, otoscop, glucometre, tensiometre, inclusiv dotarea completă a unui cabinet stomatologic.

    A urmat apoi conferința de închidere a proiectului în cadrul căreia au fost prezentate rezultatele proiectului de pe ambele părți ale graniței, precum și rezultatele studiului comun privind starea de sănătate a populației în zona transfrontalieră, dar și rolul și atribuiile autorității publice locale din Ungaria privind sănătatea publică.

    Potrivit primarului comunei Moftin, Gheorghe David, în cadrul proiectului au fost derulate următoarele activități: organizarea a 6 întâlniri la nivel comunitar privind prevenția în sănătate, 3 acțiuni de screening, un atelier de lucru privind prevenția, dezvoltarea unei pagini web cu informații utile privind sănătatea populației, participarea a 16 persoane din comuna Moftin, din domeniul sanitar, educație, situații de urgență la un curs de prim-ajutor, angajarea a doi mediatori sanitari în vederea colaborării mai strânse cu comunitatea.

    Proiectul a fost depus spre finanțare de către Primăria comunei Moftin în colaborare cu partenerul de proiect, în luna ianuarie 2018, în cadrul Programului Interreg V-A România-Ungaria 2014 – 2020, al treilea apel deschis pentru propuneri de proiecte normale.

    Activitățile de pe ambele părți ale graniței s-au derulat în perioada 1 noiembrie 2019 – 28 februarie 2022.

    Bugetul total al proiectului este de 1.251.969,00 Euro, din care 1.064.173,65 Euro reprezintă contribuția FEDR. Din totalul bugetului, 663.469,00 Euro îi revin Primăriei comunei Moftin iar 588.500,00 Euro este valoarea bugetului orașului Nyíradony.

    Proiectul contribuie la îmbunătățirea calității vieții persoanelor care trăiesc în zonă, la creșterea potențialului competitiv al acestor localități, iar rezultatul său pe termen mediu este creșterea numărului de cetățeni mai sănătoși. Ideea dezvoltării a fost generată de obiective și nevoi comune, transfrontaliere.

    Scopul proiectului este de a crește calitatea serviciilor de sănătate disponibile în mediul rural și în zonele urbane mici.

    Proiectul vizează:

    ⦁ îmbunătățirea calității infrastructurii de sănătate în Moftin și dezvoltarea unui serviciu de sănătate de urgență în Nyíradony prin construirea unei stații de ambulanță;

    ⦁ consolidarea relațiilor transfrontaliere între instituțiile publice de asistență medicală și dar și între parteneri;

    ⦁ îmbunătățirea stării de sănătate a cetățenilor prin evenimente comunitare.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE