De cam o săptămână bună, fie ziua la amiaza mare, fie seara, convoaie cu mașini de armată traversează fără pic de stres sau minte orașul nostru.Marea majoritate se îndreaptă spre cele două vămi principale ale județului, Petea și Halmeu. Ce să fie oare? Lumea a început să intre în panică!Nu știe ce să mai creadă. Începe războiul? Este absolut obligatoriu ca instituțiile abilitate ale statului să emită un comunicat de presă în care să spună ce este cu aceste mașini, ce transportă și unde și de unde vin!Că nu este normal să creăm panică în populația deja panicată . Ieri profilele de whatsapp și rețelele de socializare vuiau de filmări cu aceste convoaie care au traversat orașul și toți erau consternați . Apoi am văzut că în plenul Parlamentului s-a luat act de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care îi informează pe senatori şi deputaţi cu privire la aprobarea intrării, staţionării şi operării Batalionului Stryker al SUA în România, în scopul îndeplinirii misiunilor subsumate posturii de descurajare şi apărare a NATO.

Potrivit şefului statului, “această contribuţie semnificativă reprezintă o demonstraţie fără echivoc a solidarităţii Statelor Unite, ca aliat şi principal partener strategic al României, în contextul eforturilor de consolidare a descurajării şi apărării pe Flancul Estic al NATO”.
Plenul Parlamentului a mai luat act, marţi, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care îi informează pe senatori şi deputaţi cu privire la dislocarea unor forţe armate străine în România, la solicitarea NATO, şi la intrarea, staţionarea şi operarea detaşamentului F-35 al SUA pe teritoriul ţării noastre pentru asigurarea întăririi capacităţii de apărare a spaţiului aerian al Alianţei Nord-Atlantice.

Preşedintele Iohannis precizează că, în urma analizei solicitărilor NATO, a situaţiei de securitate din regiune, în conformitate cu prevederile constituţionale şi legale, la propunerea premierului şi după consultarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, a aprobat:

– dislocarea, la nevoie, a Forţei de Răspuns a NATO cu capacitate de reacţie foarte ridicată – VJTF în scopul pregătirii şi/sau desfăşurării de operaţii militare, în anul 2022, în concordanţă cu datele de planificare transmise de NATO pentru anul în curs;
– dislocarea în Marea Neagră pentru misiuni de creştere a vigilenţei în cadrul componentei navale (eVA) a unei grupări navale din cadrul grupării permanente a NATO de luptă;
– dislocarea pentru misiuni de creştere a vigilenţei în cadrul componentei aeriene (ePA) a unor aeronave aparţinând SUA, Italiei şi Germaniei, precum şi a unor elicoptere aparţinând Marii Britanii şi SUA;
– dislocarea în Marea Neagră şi la graniţa cu Ucraina a unor capabilităţi de informaţii, supraveghere şi cercetare aparţinând SUA;
– dislocarea în România a unor forţe aparţinând Franţei, în cadrul consolidării prezenţei aliate pe Flancul Estic al NATO (eFP);
– dislocarea pe teritoriul României, în contextul repoziţionării în Europa, a unor forţe aparţinând SUA în garnizoanele Buzău, Smârdan, Constanţa şi la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.

Şeful statului a mai informat Parlamentul că, în contextul agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, “SUA a solicitat autorităţilor militare române ca un detaşament constituit din două aeronave F-35 cu personalul aferent să survoleze, aterizeze şi să opereze pe teritoriul României în cadrul unor misiuni în comun pentru asigurarea întăririi posturii de descurajare şi a capacităţi de apărare a spaţiului aerian al NATO” şi a aprobat “intrarea, staţionarea şi operarea detaşamentului F-35 al SUA, în scopul îndeplinirii acestei misiuni”.

În urma acestei scrisori a președintelui ar trebui să înțelegem că aceste convoaie au legătură cu Batalionul Stryker al SUA în România, în scopul îndeplinirii misiunilor subsumate posturii de descurajare şi apărare a NATO sau este pură întâmplare?
Repet, am dori ca autoritățile competente să ne anunțe exact ce se întâmplă, nu de alta, dar am pus câteva întrebări prin județ și nimeni nu a știut să ne răspundă! Și dacă au legături cu anunțul președintelui, probabil că populația orașului s-ar mai liniști!

Răzvan Govor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here