More


  Virgil Popescu, ministrul Energiei: “Ne dorim ca în această iarnă populaţia să nu sufere, indiferent că vorbim de energie, gaze sau carburanţi”

  - Advertisement -

  Virgil Popescu, miinstrul Energiei, a anunţat măsurile pe care Guvernul le ia pentru a controla preţurile la energie electrică, gaze sau carburanţi. Anunţul ministrului a fost făcut în cadrul conferinţei Rezerve de energie pentru iarnă şi resurse de independenţă energetică, organizată de România Inteligentă.

  “Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care este în vigoare. Se aplică de la data de 1 septembrie, beneficiază consumatorii casnici cu plafoanele de până în 100 de kilowaţi – 68 de bani, între 100 şi 300 de KW, pentru primii 250 de KW – 80 de bani, între 255 şi 300 de KW, preţul de contract. Dacă consumăm mai mult de 300 de KW este preţul de contract.

  La gaze naturale, consumatorul casnic nu are un plafon. Vorbim de instituţii publice, de creşe, de spitale, aşezăminte sociale, toate acestea au un plafon la energie electrică de 1 leu, nu vorbim de plafon de consum, ci de preţ, iar la gaze naturale de 37 de bani.

  De asemenea, pentru încălzirea populaţiei, pentru partea CET-urilor de producere a energiei termice, producătorii au obligaţia să vândă cu 150 de lei MW de gaz pentru partea de încălzire a populaţiei. Aceasta a fost stabilită de către Guvern. Este în dezbatere parlamentară, a trecut de camera superioară, de către Senat, cu mai multe amendament şi probabil că săptămâna viitoare să discutăm în Camera Deputaţilor următoarele modificări care se pot face. Sigur, Parlamentul are libertatea să facă orice modificare asupra oricărui act legislativ.

  Mi-aş dori să fie prinse cât mai multe sectoare de activitate. A fost o discuţie şi s-a stabilit în coaliţie ce se introduce în această ordonanţă. Sigur, dacă în parlament se consideră că trebuie să mai lărgim aria de adresare şi să introducem noi sectoare de activitate, Guvernul se conformează solicitării Parlamentului.

  Au fost şapte co-iniţiatori ai acestei ordonanţe şi au făcut exact ce s-a stabilit în coaliţie.

  Vom trece cu certitudine această iarnă, eu îmi doresc să o trecem, noi să avem foarte mult de lucru la nivelul guvernului, toate companiile aici prezente sunt implicate în trecerea acestei ierni, şi nu numai cele care sunt prezente aici. Şi îmi doresc ca cetăţenii să nu simtă şi să nu simtă efortul pe care noi îl facem să trecem de această iarnă. Să fie o chestie transparentă, noi să ne facem treaba şi cetăţenii sau companiile să nu simtă că este cu adevărat o iarnă complicată, o iarnă grea nu din punct de vedere meteorologic, nu se anunţă o iarnă grea, ci din cauza situaţiei geopolitice, din cauza riscului de tăiere a fluxului de gaze de către Federaţia Rusă, din cauza faptului că trebuie să găsim surse alternative de gaze pentru această iarnă.

  După o secetă prelungită în această vară, a început să îşi revină din punct de vedere hidrologic România, iar Hidroelectrica începe să producă mai multă energie, deci a fost un cumul de factori de care trebuie să ţinem seama şi pentru care suntem pregătiţi să intră în această iarnă în aşa fel încât să trecem cu bine.

  Astăzi, în şedinţa de guvern intră ordonanţa cu compensarea de 50 de bani, aţi văzut o tendinţă de descreştere continuă a preţului la pompă. Este evident, cotaţia petrolului a scăzut, scade consumul la nivel mondial, atât de petrol, cât şi de carburanţi, şi automat asta se vede în preţ, dar astăzi în şedinţa de guvern va intra ordonanţa. Noi, ca şi co-iniţiatori, împreună cu Ministerul de Finanţe, am iniţiat-o, am avizat-o, vom prelungi până la sfârşitul anului, deci practic cu încă trei luni, această scădere cu 50 de bani a preţului carburanţilor la pompă.

  Ne dorim ca în această iarnă populaţia să nu sufere, indiferent că vorbim de energie, gaze sau carburanţi”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu în cadrul conferinţei Rezerve de energie pentru iarnă şi resurse de independenţă energetică.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  Anunt mediu

  0

  Bogdaproste!

  0
  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare