More


  D.S.V.S.A. continuă verificările unităților de alimentație publică

  - Advertisement -

  Inspectorii  Direcției  Sanitare  Veterinare  și  pentru  Siguranța  Alimentelor (DSVSA) Satu-Mare au realizat, în perioada 18-24 noiembrie, 91 acțiuni de control. Verificările au vizat: unități de abatorizare, unități de procesare carne și lapte, unități catering depozite alimentare,  supermarketuri, piețe agroalimentare, centre de colectare a laptelui materie primă, automate de lapte, unități alimentație publică, baruri, brutării, laboratoare de cofetărie, magazine alimentare și de legume fructe.

  Controalele efectuate în unități, sunt realizate de către inspectorii de specialitate din domeniile siguranței alimentare, a produselor de origine animală  și non animală cu respectarea strictă, a Legislației sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor și a normelor stabilite de Autoritate Națională Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor

  D.S.V.S.A. Satu -Mare, va continua  acțiunea de verificare a  unităților de alimentație publica și a unităților care desfac produse alimentare de origine animală și non animală de pe raza localităților balneare, precum și a tuturor pensiunilor de pe raza județului. Această acțiune va cuprinde și restaurantele și sălile de evenimente, care mai organizează în perioadă următoare nunți, banchete, boteze, precum și alte evenimente, pentru a pre întimpina apariția unor evenimente nedorite.

  D.S.V.S.A Satu – Mare, roagă, toți organizatorii de  evenimente, din județul nostru, cum ar fi ” zilele localităților, evenimente religioase, culturale ,sportive, comemorări, tabere ” care implică și consum public de alimente indiferent de origine, animală sau non animală, să notifice instituția noastră pentru a  putea lua toate măsurile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, în vederea evitării apariției unor episoade nedorite.

  DSVSA Satu – Mare, atrage încă o dată atenția ” consumatorilor pofticioși ”  să evite achiziționarea de produse și specialități din carne, sau diferite conserve, oferite spre comercializare în locuri și spații  neautorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, deoarece acestea nu sunt verificate pe parcursul fluxului de producție, nu se cunosc materiile prime folosite, ingredientele, locul de producere, tratamente termice aplicate produsului, modul de păstrare, depozitare, transport și desfacere/comercializare, putând oricând să apară după consumul acestora, toxiinfecții alimentare  cu consecințe extrem de grave aspra sănătății.

  În această săptămână, în urma examinării trichineloscopice a unei probe de pilieri diafragmatici provenite de la o suină sacrificată pentru consum familial, provenită dintr-o exploatație non profesională din localitatea Turț, a fost diagnosticată și apoi confirmată pozitiv, suina  sacrificată. Carcasa  și organele suinei, având o greutate de 197 Kg și o valoare de piață de 2730 lei, a fost supusă sechestrului/ reținerii oficiale, denaturată și incinerată într-o unitate de ecarisare a teritoriului autorizată sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor. Datorită faptului ca proprietarul suinei, a identificat suina prin crotaliere și a înregistrat suina în Baza Națională de Date, acesta va fi despăgubit la valoarea de piață a animalului.

  Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor ne notifică despre retragerea voluntară în scop de protecție a sănătății consumatorilor a următoarelor produse  –  ” IAURT PILOS  natur  3,5 % grăsime -1,0 Kg ”, Lot. 10B42B5-10, 10B429N – 10 și ” IAURT PILOS  natur  1,5 % grăsime -1,0 Kg ” , Lot. 10B3FH8  – 10  producător ” FRIESLAND CAMPINA produs contaminat cu CORPI STRĂINI – ” MASĂ PLASTICĂ” .

  Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a elaborat un proiect de ordin prin care susține producătorii locali și sistemul economic zonal.

  Se urmărește stabilirea unui cadru legislativ prin care unităţile cu volum mic de producție, care își desfășoară activitatea în regiuni supuse unor constrângeri geografice specifice, să poată continua să producă şi, prin urmare, să contribuie la durabilitatea zonelor rurale și economia locală, cu respectarea obiectivelor de siguranță alimentară stabilite prin legislaţie. Pentru detalii suplimentare vă rugăm să consultați site-ul  ANSVSA.

   

  În acest an, au fost examinate – 45.942  capete suine, în direcția depistării trichinei, în cadrul LSVSA Satu – Mare, CSVSAO ȘI CSVA,  unde au fost diagnosticați 4 porci domestici sacrificați pentru consum propriu, pozitivi, din localitatea Odoreu și Lazuri, iar din cei 366 capete de mistreți examinați, 1 mistreț a fost declarat în urma examenelor de specialitate, pozitiv la trichină, în Fondul de Vânătoare Bătarci. În abatoarele autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor au fost sacrificate în acest an : 1371 capete bovine.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  Anunt mediu

  0

  Bogdaproste!

  0
  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare