More

  EVENIMENT! O zi în satul meu, în Țara Oașului!!!

  Oșenii, dar nu numai, au avut posibilitatea să petreacă ”O zi în satul meu”, în cadrul unei suite de activități realizate împreună cu Protopopiatul Ortodox Negrești-Oaș și Asociația ATOPO în cursul zilei de joi. Evenimentul s-a desfășurat în incinta Muzeului în aer liber și s-a îmcheiat cu o seară a oșenilor de pretutindeni, pe toți cei ce vă aflați acasă. Despre toate acestea au vorbit, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc chiar în incinta Muzeului în Aer Liber al Țării Oașului, primarul orașului Negrești Oaș, Aurelia Fedorca, protopopul de Oaș, Marcel Malanca, precum și manager al Casei Orășenești de cultură, Anca Volsik
  Proiect de suflet pentru oșeni
  Proiectul ”O zi în satul meu”, este unul de suflet pentru oșeni, și s-a reconstruit atmosfera unei zile din satul oșenesc cu tot ceea ce presupune ea: gospodărie, munca câmpului, creșterea copiilor, educația lor, participarea la viața spirituală a comunității.
  ”Este o tradiție ca în fiecare an, în lunile iulie – august, perioadă în care negreștenii de pretutindeni își dau întâlnire acasă, orașul Negrești-Oaș să marcheze această reîntâlnire printr-o serie de evenimente cultural-artistice reunite sub tradiționalul brand „Zestrea Oașului” care să implice întreaga comunitate, de la cei mai mici la cei mai mari”, a spus părintele protopop Marcel Malanca cel care gândit acest proiect.
  A fost reconstituită atmosfera unei zile din satul oșenesc 
  În cadrul evenimentului a fost reconstituită atmosfera unei zile din satul oșenesc cu tot ceea ce presupune ea: gospodărie, munca câmpului, creșterea copiilor, educația lor, participarea la viața spirituală a comunității.
  ”Scopul acestui proiect comun este de a facilita o reconectare profundă între cele două lumi ale oșenilor: cei care locuiesc acasă și păstrează tradițiile locale, și cei plecați în alte părți ale lumii, care își duc cu mândrie identitatea și valorile culturale oriunde merg. Acest eveniment se dorește a fi un pod între trecut și prezent, între tradiții și modernitate, între sufletul autentic al satului oșenesc și inimile negreștenilor și oșenilor de pretutindeni. Dorim de asemenea,  să reînnoim conștiința tinerilor generației noastre asupra originilor lor și a identității culturale. Prin experiența trăită în cadrul acestui eveniment, dorim să îi încurajăm să iubească și să promoveze frumusețea tradițiilor, credința și patrimoniul moștenit de la părinți”, a declarat primarul orașului Negrești-Oaș, Aurelia Fedorca.
  Ziua Oșenilor de pretutindeni
  Ziua de joi s-a încheiat cu evenimentul „Ziua oșenilor de pretutindeni” care oferă o platformă pentru cei din diaspora negreșteană să se reconecteze cu rădăcinile lor culturale și să-și păstreze identitatea românească. ,,Ne dorim ca acest eveniment special să  aducă împreună, acasă,  comunitatea negreșteană din diverse colțuri ale lumii pentru a celebra împreună cultura, tradițiile și valorile care i-au definit pe parcursul istoriei”, mai spune Aurelia Fedorca.
  Activitățile de la Negrești Oaș vor continua cu Târgul de produse tradiționale, meșteșugărești și artizanale ,,Produs de Oaș” și  Zilele Orașului – ajunse la a XXIII-a ediție, despre care a vorbit managerul al Casei Orășenești de cultură, Anca Volsik.
  Toate activitățile gândite pentru această perioadă sunt dedicate negreștenilor, Zestrea Oașului este despre apartenență, este despre acasă și despre bucuria de a fi împreună.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE