More

    FOTO. Prefectul Ioan Tibil a convocat azi în şedinţă extraordinară Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU)

    Prefectul Ioan Tibil, în calitate de președinte, a convocat astăzi, 12.02.2025, în şedinţă extraordinară Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), având ca ordine de zi:
    – Analiza Planului de măsuri privind adăposturile de protecție civilă din județul Satu Mare aprobat prin Hotârârea C.J.S.U nr.3 din 29.08.2024;
    – Prezentarea situației privind starea tehnică și de funcționare în siguranță a Barajului Călinești Oaș.

    Planul de măsuri privind adăposturile de protecție civilă din județul Satu Mare a fost prezentat de col. Sergiu Buzduga, inspectorul-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Someș” Satu Mare (ISUSM). Rolul acestui plan, implementat începând cu anul 2024 este de a aduce în stare de operativitate cât mai multe adăposturi de protecție civilă de pe raza județului Satu Mare, atribuție aflată în sarcina administrațiilor locale. Măsurile derulate până în acest moment au privit verificarea stării de operativitate a acestor obiective de către autoritățile locale, identificarea administratorilor și a datelor tehnice și raportarea către ISUSM a situației. De asemenea, alte măsuri privesc marcarea adăposturilor cu semnul distinctiv al protecției civile prevăzut de HG 630/2005 și stabilirea necesarului de fonduri financiare necesare pentru operaționalizare sunt acțiuni care s-au realizat până în acest moment.

    Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Satu Mare, ing. Vasile Andrieș, a făcut o prezentare a stării tehnice și de funcționare în siguranță a Barajului Călinești Oaș de pe râul Tur. Principala funcțiune a acumulării Călinești-Oaș este apărarea împotriva inundațiilor a localităților din aval și asigurarea debitelor la frontieră. Volumul destinat atenuării viiturilor este de 21,654 milioane mc. Un alt scop al acumulării permanente este pentru irigații, suprafața prevăzută prin proiect a fi asigurată cu apă din lacul Călinești Oaș a fost de 4000 ha la care corespunde un volum de apă de 5,8 milioane mc. De asemenea, producerea de energie electrică – în 1983 a fost dată in funcțiune microhidrocentrala (MHC) Călinești Oaș, amplasată pe malul stâng al râului Tur, imediat aval de baraj – precum și folosirea acumulării în scop de pescuit sportiv și recreativ.

    Barajul este de tip omogen alcătuit din pământuri argiloase locale, fără elemente speciale de etanșare, are o protecție de taluz pe paramentul amonte care constă dintr-un pereu de beton simplu de 15 cm grosime până la cota 145,35 metri deasupra mării. Caracteristicile constructive ale barajului – lungime maximă la coronament 797 m, lățimea coronamentului 4,40 m iar înălțimea minimă 9,6 m.

    La nivelul Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa, a fost întocmită o Notă conceptuală pentru obiectivul de investiții „Îmbunătățirea condițiilor de funcționare în siguranță a acumulării Călinești, județul Satu Mare”, document avizat în comisiile de specialitate de la nivelul Administrației Bazinale Someș-Tisa și al Administrației Naționale „Apele Române”. Pentru implementarea acestui proiect, urmează elaborarea unui studiu de fezabilitate bazat pe analiza expertizelor tehnice, pornmind de la o estimare a cheltuielilor pentru execuția obiectivului de investiții de 43.277.311 lei inclusiv TVA. La nivelul Sistemului de Gospodărire a Apelor Satu Mare pentru anul 2025, barajul de la Acumularea Călinești Oaș a fost inclus ca prioritate în lista de investiții finanțate din surse proprii. Aceasta vizează lucrări de reabilitare a instalațiilor hidroelectromecanice (EHEM), a instalațiilor electrice de curent de forță și automatizare, în valoare de 6.500.000 lei.

    ”Siguranța cetățeanului este o prioritate pentru administrațiile locale și pentru toate instituțiile din sistemul național de apărare și ordine publică. Problema adăposturilor de protecție civilă este de actualitate și trebuie să facem toate demersurile pentru finalizarea, dotarea și operaționalizarea acestora. În perioada următoare o să organizăm întâlniri regionale, la Carei, Tășnad, Negrești-Oaș și Satu Mare cu factorii responsabili de la nivel local, din primării, pe această temă.” – prefect Ioan Tibil.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE