A doua ediție a programului pentru educație non-formală STEM s.y.S.T.E.M.s. a debutat la Arad. Luni, 17 martie 2025, a avut loc lansarea celei de-a doua ediții a programului educaţional STEM s.y.S.T.E.M.s., ο iniţiativă a Asociației Activ pentru Comunitate, desfășurată în parteneriat cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad şi Inspectoratul Şcolar Județean Arad. Programul are ca obiectiv sprijinirea elevilor în dezvoltarea unor competenţe necesare pentru o viitoare carieră în domeniul biomedical.
În urma procesului de înscriere, 30 de elevi de clasa a XI-a provenind de la opt dintre liceele partenere, au fost selectați în cadrul programului, reprezentând instituții de prestigiu din Arad: Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi”; Colegiul Economic; Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”; Colegiul Naţional „Vasile Goldiş”; Colegiul Național „Moise Nicoară”; Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară; Liceul Teologic Baptist „Alexa Popovici”; Liceul Teoretic „Adam Muller Guttenbrunn”.
“Sunt optimist şi privesc cu multă încredere această nouă ediție a programului STEM s.y.S.T.E.M.s. care a debutat la începutul acestei săptămâni, în primul rând pentru că avem un grup de 30 de tineri pasionați şi entuziasmați, dar şi pentru că există o creştere cu aproximativ 20% a numărului elevilor de clasa a XI-a care sunt înscriși în cadrul programului educaţional. Scopul nostru este să le oferim o experiență educațională interactivă, care să le dezvolte gândirea critică, creativitatea și încrederea în propriile abilități. Ne dorim să le oferim elevilor un cadru educațional non-formal interactiv și inovator, care să le ofere inspirație și un sprijin pentru pregătirea lor viitoare,” a declarat prof. univ. dr. habil. Paul-Andrei Albu, preşedintele Asociației Activ pentru Comunitate.
Printre noutățile acestei ediții se numără: desfăşurarea săptămânală, în zilele de luni după orele de curs, a activităților educaţionale de mentorat
STEM s.y.S.T.E.M.s. în domeniul chimiei organice, în Sala Senatului UVVG, dotată cu tehnologie digitală pentru sesiuni de învăţare interactivă. Şcoala de Vară STEM s.y.S.T.E.M.s., ce va include trei activități principale: Workshop-ul „Știința în viața de zi cu zi”, unde elevii vor realiza experimente alături de cercetători ai Institutului de Ştiinţe ale Vieții din cadrul UVVG. Workshop-ul “Provocare pentru un stil de viață sănătos”, unde vor fi explicate și exemplificate importanţa activității fizice zilnice şi a unei alimentații echilibrate pentru a înțelege mai uşor implicațiile pe care acestea le au asupra calității vieţii, dar și a îmbunătățirii rezultatelor educaționale și a stării socio-emoționale. Ultima activitate este rezervată voluntarilor din Liga Studenţilor UVVG care vor organiza “O zi cu voluntarii LSUVVG” în care vor desfăşura workshop-uri interactive specifice domeniului biomedical, dar și de promovare a conceptului și a valorilor voluntariatului.
Programul STEM s.y.S.T.E.M.s. se va încheia după vacanţa de vară cu un eveniment de tip „FameLabs”, unde tinerii vor avea ocazia să interacționeze cu profesionişti din domeniul biomedical pentru a explora oportunitățile de carieră.
Pentru a recompensa implicarea și dedicarea participanților, în luna decembrie va avea loc un eveniment special, unde vor fi acordate Certificate de Voluntariat elevilor, cadrelor didactice, mentorilor și voluntarilor implicați în implementarea proiectului.
„Doresc să adresez mulțumiri și să transmit din partea întregii echipe a asociației toată aprecierea pentru partenerii noştri educaţionali. Astfel, mulțumesc doamnei rector al Universității de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, prof. univ. dr. habil. Coralia Adina Cotoraci, și doamnei decan al Facultății de Farmacie, conf. univ. dr. Simona Ardelean, precum și Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, condus de inspectorul şcolar general, prof. Marius Sorin Gondor și conducerii instituțiilor de învăţământ preuniversitar partenere. Suntem recunoscători pentru încrederea și pentru întreg sprijinul acordat pentru ca împreună să construim oportunități reale pentru viitorul acestor tineri,” a adăugat prof. univ. dr. habil. Paul-Andrei Albu.
Prin acest program educaţional, ne propunem să dezvoltăm nu doar cunoştinţele ştiinţifice ale elevilor, ci și competenţe digitale, abilitățile de comunicare, gândirea critică și creativă, lucrul în echipă şi networking-ul competenţe esențiale pentru viitorul lor profesional.