Invincibila Birocraţie !Simplificarea unor proceduri necesare pentru obţinerea unui document ar putea însemna începutul diminuării dosarelor buhăite, care domină arhivele unor instituţii. Există situaţii în care ar fi nevoie doar de un act adiţional pentru a reactualiza un document oficial. Din nefericire, nu se întâmplă aşa, motiv pentru care deopotrivă funcţionarul şi beneficiarul trebuie să refacă toată documentaţia pentru a schimba o simplă adresă de firmă. Nu mai vorbim de cheltuielile necesare pentru reactualizare, imprimare şi papetărie. Zeci de tone de dosare, care înmagazinează copii la copia copiei, străjuiesc încăperile din subsolurile vechilor clădiri.

Umblă omul cu dosarele sub braţ, de la o instituţie la alta, pentru a respecta prevederile legale. Până obţine cetăţeanul un document trebuie să meargă în două-trei locuri, dacă nu mai multe, pentru a procura cele necesare în vederea obţinerii actului solicitat. Şi-uite-aşa începe adevăratul „maraton” fizic şi psihologic iscat de cerinţele stufoase ale birocraţiei.

Fuge omul la poştă după un timbru, dar are timp să se odihnească, dacă are norocul să „prindă o coadă” de zile mari. De la poştă, solicitantul nostru o ia la picior, „fuga-fuguţa” la Finanţe, unde trebuie să plătească o taxă absolut necesară. Dacă acolo e „oră de vârf”, omul îşi odihneşte privirea şi psihicul la o mică şi nostimă „codiţă”. După ce-a reuşit să-şi procure tot ce-i trebuie, se reîntoarce „val-vârtej” la instituţia unde trebuie să depună documentele solicitate conform legii. Dacă nu se încadrează în timp, solicitantul constată că ghişeul s-a închis şi trebuie să mai aşteapte o vreme, până când acesta se va redeschide în orele după-amiezii. Stau omenii şi se-ntreabă: „De ce nu se poate plăti suma respectivă integral, cu timbru cu tot, la ghişeul de unde omul solicită un document oficial?”. Nu se ştie! De mai multă vreme se fac tot felul de studii pentru a se reduce „traficul” birocratic interinstituţional.

De ani de zile, specialiştii din domeniul contabilităţii se luptă cu birocraţia. Ei încearcă să simplifice sistemul de evidenţă contabilă, dar şansele lor sunt „palide”. De vreo câteva luni, a intrat pe rol sistemul electronic de contabilitate. Primii paşi s-au realizat din acest punct de vedere, iar succesele sunt remarcabile! Modernizarea şi extinderea sistemelor electronice continuă spre bucuria contribuabililor. Din nefericire, nu s-a redus încă substanţial volumul hârţogăriei. Dacă există un maldăr de documente, acesta este multiplicat pentru alte documente, tabele şi evidenţe similare, care s-ar putea foarte bine regăsi într-un singur document. Nimeni nu s-a gândit la un sistem mai eficient, care să simplifice evidenţa contabilă extrem de stufoasă. Deasupra tuturor s-au ridicat contabilii cu experienţă, care şi-au spus de nenumărate ori „of-urile”. Amendarea legislaţiei în vederea simplificării evidenţei contabile are „viteza melcului turbat”.

O altă birocraţie prolifică se manifestă în cazul întocmirii unor proiecte. În urmă cu vreo câţiva ani, procedurile şi cerinţele în vederea întocmirii unor documentaţii erau mai structurate. Acum, acestea au fost redefinite cu noi şi noi prevederi juridice năucitoare pentru consultanţi şi beneficiari. Munca s-a dublat pentru foarte mulţi executanţi. Materialele trebuie prezentate în format electronic şi pe suport de hârtie. Timpii de aşteptare în vederea obţinerii unor documente sunt foarte mari. Investitorii pierd contracte, încrederea partenerilor de afaceri, pentru că nu-şi pot respecta promisiunile.

Demersurile în vederea înfiinţării unui SRL sau unei Asociaţii sunt o adevărată „aventură”. Acestea durează o săptămână, două, trei sau şi mai mult, până potenţialul investitor obţine documentele finale şi ştampila. În alte ţări, aceste proceduri au fost simplificate. În câteva zile documentaţia este finalizată, iar întreprinzătorul poate să-şi înceapă activitatea comercială sau de producţie.

Dumitru Ţimerman

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts