More


  Casa Meșteșugarilor – reper cultural al Sătmarului. Aici au concertat George Enescu și Bartok Bela

  - Advertisement -

  Casa Mesteşugarilor, construită pe strada Ştefan cel Mare (Kazinci utca) în anul 1911 este o clădire în stil eclectic, având şi elemente decorative aparţinând stilului Secession. Datorită tipologiei spaţiilor interioare şi a organizării funcţionale, aceasta era adecvată pentru întâlniri, organizarea de cursuri de pregătire profesională a meşteşugarilor, dezbateri in scopuri educaţionale, activităţi culturale.

  Aici a funcţionat Cercul Tinerilor Artizani, precum şi Cercul de Lectură al Meştesugarilor. Salonul central al clădirii servea drept locaţie pentru organizarea de baluri şi ceaiuri dansante și tot aici și-a proiectat Cinematograful Urania primul spectacol.

  Datorită faptului că terenul pe care s-a construit clădirea este fosta albie a râului Someş, terenul a necesitat o consolidare serioasă cu grinzi de dimensiuni mari.

  În perioada interbelică, clădirea găzduia o viaţă culturală foarte activă. La dispoziţia publicului stăteau: o sală de spectacole, o sală de lectură şi o bibliotecă imensă. În sala de spectacol se ţineau concerte, dezbateri literare, baluri, ceaiuri dansante.. După bombardamentele care au afectat clădirea Teatrului de Nord, Casa Meşteşugarilor a găzduit şi spectacole de teatru.

  Inaugurarea a avut loc pe data de 8 decembrie 1912 sub numele de ”Căminul muncitoresc”.

  Acest “cămin” era destinat să servească drept sediul cultural al Asociației muncitorilor industriali din Satu Mare. Impozantul locaș cultural dispunea de o bibliotecă foarte mare, cu peste 5.000 de volume, sală de spectacole, săli de conferințe și jocuri de societate. Fondatorul acestei instituții a fost Tankoczi Gyula, unul din edilii importanți ai orașului din acea vreme.

  Memorabil va rămâne în conștiința culturală a Sătmarului, concertul lui George Enescu din 19 noiembrie 1923, când a prezentat pe scena Sălii Urania, lucrări de Beethoven, Saint Saens și Kreisler.

  Un publicist al ziarului „Satu-Mare” scria la acea vreme: „Așa cum a cântat Enescu aseară din fermecătoarea lui vioară, nu este în stare condeiul meu să descrie”.

  Peste ani, în 1932, tot pe aceeași scenă, va concerta marele compozitor Bela Bartok, consacrând astfel pentru Casa Meșteșugarilor, rolul de primă scenă a culturii sătmărene din perioada interbelică.

  De-a lungul timpului clădirea a avut mai multe funcțiuni, fiind afectată de intervenții neadecvate, parazitare, subcompartimentări ulterioare, îndeosebi în perioada comunismului, ajungând astfel în stare avansată de degradare. Între deceniile 1960-1990, în sala mare de festivități a funcționat “Cinematograful Popular“, acesta dând o nouă identitate pentru o perioadă îndelungată.

  În urma refuncționalizării, clădirea și-a recăpătat funcțiunea originală, recreeându-se atmosfera de odinioară. Cele trei săli de festivități sunt destinate diverselor tipuri de activități ce adună publicul la evenimente culturale, conferințe, spectacole muzicale și de dans, expoziții etc.

  În cadrul proiectului s-au restaurat și pus în valoare majoritatea componentelor cu valoare artistică-istorică și arhitecturală identificate în urma cercetărilor și studiilor de specialitate, realizate din piatră naturală si artificială, metal, stucatură, lemn, picturi murale decorative și a vitraliului situat deaupra scării de onoare. Toate aceste intervenții au fost realizate de echipe specializate de restauratori, iar reabilitarea construcției a fost posibilă datorită obținerii de fonduri prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013 (HURO INVEST).

  Nicolae Ghișan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img