More

    Măsuri speciale pentru preîntâmpinarea cazurilor de toxiinfecţie alimentară

    masuri

    După ultimele episoade de toxiinfecţie alimentară în masă, soldate cu sute de îmbolnăviri, Instituţia Prefectului a cerut Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Satu Mare, Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare şi Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Satu Mare să controleze la sânge unităţile de alimentaţie publică pentru preîntâmpinarea cazurilor de toxiinfecţie alimentară. “Având în vedere faptul că organizarea meselor festive cu diferite ocazii, în special banchetele de sfârşit de an şcolar sau activităţi de catering pentru elevii din şcoli şi copiii din grădiniţe, în cadrul restaurantelor sau altor unităţi de alimentaţie publică, autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, poate duce la apariţia unor evenimente epidemiologice nedorite, cu impact negativ pentru sănătatea consumatorilor, pentru prevenirea acestora, DSVSA Satu Mare împreună cu DSP Satu Mare au demarat o acţiune de control cu recomandări scrise pentru toate unităţile care angajează astfel de activităţi. Necesitatea unei astfel de acţiuni este susţinută şi de evenimentul regretabil de toxiinfecţie alimentară care a avut loc în cadrul Grădiniţei cu program prelungit Medieşu Aurit şi s-a soldat cu forme uşoare de îmbolnăvire, cauzate de toxina stafilococică”, se arată într-un raport al DSVSA Satu Mare.

    De asemenea, reprezentanţii DSVSA le-au cerut reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean Şcolar să întocmească o situaţie cu toate unităţile şcolare în care se aduce mâncare de la firmele specializate din judeţ. “A fost solicitată Inspectoratului Şcolar Judeţean, care a răspuns cu promptitudine, catagrafia unităţilor de alimentaţie publică, care deservesc în sistem catering, la solicitarea comitetelor de părinţi, elevii şi copiii din unităţile de învăţământ şcolar şi preşcolar din municipiul şi judeţul Satu Mare. Direcţia de Sănătate Publică va efectua şi controale în unităţile şcolare pentru a verifica modul în care sunt respectate în cadrul acestora normele sanitare în vigoare”, se mai arată în sursa citată.

    La nivelul unităţilor de alimentaţie publică, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare şi Direcţia de Sănătate Publică Satu Mare au impus măsuri draconice pentru a preîntâmpina producerea unor noi cazuri de îmbolnăvire. “Materiile prime vor fi achiziţionate numai din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi vor fi însoţite de documente care să ateste calitatea şi salubritatea acestor produse. Transportul alimentelor se va efectua cu mijloace de transport adecvate, înregistrate/autorizate sanitar-veterinar cu respectarea condiţiilor de temperatură impuse de categoria produsului. Se vor asigura condiţii de depozitare în funcţie de natura produselor, respectând regimul termic, monitorizat corespunzător. Mâncărurile gătite calde vor fi preparate cu maxim 2 ore înainte de a fi servite. Gustările reci vor fi păstrate în condiţii de refrigerare, în spaţii frigorifice special destinate acestui scop, separat de materiile prime. Probele alimentare din fiecare preparat cuprins în meniu se vor păstra timp de 48 ore la frigider, în recipienţi curaţi, ermetic închişi şi etichetaţi corespunzător conţinutului. În cazul activităţii de catering, meniul va fi porţionat şi distribuit beneficiarilor numai în caserole de unică folosinţă. Zilnic, înainte de începerea activităţii, personalul va fi supus triajului epidemiologic iar componenţa echipei de lucru va fi nominalizată în scris cu ocazia fiecărui eveniment”, se mai arată în sursa citată.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE