More

  Titlul de Doctor Honoris Causa, decernat pentru a 14-a oară la Satu Mare

  causa1

  Un nou titlu de Doctor Honoris Causa oferit de Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” a fost decernat ieri la Satu Mare academicianului Lucian Liviu Albu. Înalta distincţie a fost oferită ieri, într-un cadru festiv organizat în Aula “Vasile Lucaciu” a Filialei Satu Mare a Universităţii. Tot ieri, instituţia universitară a fost gazda Conferinţei Internaţionale “Dezvoltare regională durabilă prin competitivitate, inovare şi capital uman”, organizată în colaborare cu Academia Română şi instituţii universitare din România şi Ungaria.

  Activităţi bogate la Satu Mare
  Ziua plină de evenimente de la Filiala Satu Mare a Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” a debutat cu o conferinţă de presă susţinută de prorectorul Violeta Turcuş şi directorul filialei sătmărene, prorectorul Gavrilă Ardelean. Cu această ocazie, a fost prezentat programul activităţilor desfăşurate în cursul acestei săptămâni aflate în organizarea UVVG Satu Mare. Astfel, în cadrul proiectului “Fii activ pentru cariera ta”, în cursul săptămânii vor avea loc o serie de studii în care vor fi implicaţi circa 300 de tineri absolvenţi din judeţele Satu Mare, Maramureş şi Sălaj. De asemenea, în perioada 2-6 iunie, un grup de cercetători de la UVVG, Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca, de la Institutul de Biologie Cluj precum şi de la Muzeul Naţional de Istorie Naturală a Ungarie vor studia flora, vegetaţia, fauna şi ecologia Sălajului şi a Codrului.

  De asemenea, în perioada 7-12 iunie, Şcoala Postliceală “Vasile Goldiş” Satu Mare va organiza o acţiune umanitară de monitorizare a unor indicatori de sănătate a populaţiei în centrul municipiului Satu Mare, ocazie cu care va fi testată tensiunea arterială şi glicemia în mod gratuit. Totodată, Gavrilă Ardelean a mai afirmat că universităţi din Ucraina îşi doresc realizarea unor parteneriate cu UVVG în cadrul unor proiecte transfrontaliere. Prorectorul Violeta Turcuş a lăudat bogata activitate a Filialei Satu Mare a UVGG.

  Înainte de începerea Conferinţei Internaţionale a avut loc şi vernisajul expoziţiei foto “Vasile Goldiş – patronul spiritual al Universităţii din Arad”, realizată de artistul fotograf Virgil Jireghie.

  Personalităţi marcante la Conferinţa Internaţională
  Conferinţa Internaţională “Dezvoltare regională durabilă prin competitivitate, inovare şi capital uman” a fost organizată la Satu Mare de UVVG în colaborare cu Academia Română – Institutul de Prognoză Economică, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative şi Universitatea “Hyperion” din Bucureşti şi i-a avut ca invitaţi speciali pe reprezentanţii Academiei Maghiare de Ştiinţe – Institutul de Economie Mondială şi ai Universităţii din Debrecen – Ungaria.

  Conferinţa s-a desfăşurat pe trei sesiuni şi anume “Competitivitate, inovare şi capital uman în dezvoltarea regională durabilă”, “Politici şi strategii de stimulare a dezvoltării regionale durabile” şi “Impactul politicilor financiar-contabile şi fiscale asupra dezvoltării regionale durabile”. În sesiunea plenară a conferinţei au fost prezentate patru lucrări. Astfel, academicianul Lucian Liviu Albu, director general al Institutului de Prognoză Economică al Academiei Române a prezentat lucrarea “Convergenţă sau divergenţă în dezvoltarea regională? O abordare de modelare non-lineară”, iar prof. univ. dr. Nicolae Istudor, prorectorul Academiei de Studii Economice Bucureşti a prezentat lucrarea “Planificarea Politicii Agricole Comune din perspectiva interesului naţional”. Totodată, prof. univ. dr. Judit Kapas, decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice a Universităţii din Debrecen, a prezentat lucrarea “Instituţii şi politici ale libertăţii economice: ce fel de efecte şi în cât timp?” iar prof. univ. dr. Aurel Ardelean şi cercetătorul ştiinţific Octavian Mândruţ au prezentat lucrarea “Rolul componentelor spaţiale în regionare şi dezvoltare regională”. În total, au fost prezentate 82 de comunicări ştiinţifice pe tema dezvoltării regionale durabile.

  causa2

  Decernarea titlului de “Doctor Honoris Causa”
  În pauza Conferinţei Internaţionale, a fost organizată festivitatea de decernare a titlului de “Doctor Honoris Causa” academicianului Lucian Liviu Albu. Manifestarea a debutat cu intonarea imnului “Gaudeamus Igitur”, după care directorul Filialei Satu Mare a UVVG, Gavrilă Ardelean, deschizând festivitatea, a precizat că Senatul Universităţii a demarat demersurile necesare în acest sens, fiind înfiinţată şi o comisie de analiză a cărei preşedinte a fost rectorul UVVG, Camelia Cotoraci. În continuare, prorectorul Violeta Turcuş a dat citire mesajului rectorului, adăugând faptul că se decernează titlul de “Doctor Honoris Causa” academicianului Lucian Liviu Albu pentru întreaga sa activitate.

  Prezentând “Laudatio”, profesorul universitar Olimpia Neagu a afirmat că este o onoare ca acest eveniment să se desfăşoare la Satu Mare. “Noi, cei de faţă, avem privilegiul de a fi martorii unei ceremonii solemne, prin care Senatul Universităţii acordă înaltul titlu la Satu Mare ca o recunoaştere a meritului centrului universitar de aici”, a mai spus Olimpia Neagu, care a prezentat apoi întreaga activitate a academicianului Lucian Liviu Albu. Cuvinte frumoase la adresa sărbătoritului au mai spus Nicolae Istudor, Adriana Grigorescu, Maria Corina Ene şi alţii.

  După ce Mircea Teodoru a dat citire diplomei de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa academicianului Lucian Liviu Albu, prorectorul Gavrilă Ardelean a înmânat înalta distincţie. Vădit emoţionat, Lucian Liviu Albu a mulţumit pentru această preţuită distincţie, fiind prima de acest fel din viaţa sa, afirmând că acest lucru nu doar îl onorează, dar îl şi obligă în acelaşi timp să fie mai aproape de Universitatea de Vest “Vasile Goldiş”.

  Academicianul Lucian Liviu Albu este economist, doctor în economie, profesor universitar, cercetător ştiinţific I, conducător de doctorate şi postdoctorate, expert în ţară şi străinătate pe teme economice. Este director al Institutului Naţional de Prognoză al Academiei Române, autor a numeroase cărţi şi sute de articole ştiinţifice cotate în cele mai prestigioase baze de date. Totodată, este manager a peste 70 de proiecte de cercetare de anvergură câştigate prin competiţii de interes naţional şi internaţional şi profesor a mai multor universităţi din străinătate.

  Florin Dura

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE