More

  ”Nu există o revelație mai profundă a sufletului unei societăți decât felul în care își tratează copiii.”

  Și pentru că partea  din societate cea mai apropiată de copii este cea a părinților, ei au fost cei care în anul 2003 au înființat Confederația Internațională a Organizațiilor Părinților cu Copii Bolnavi de Cancer declarând data de 15 februarie ca fiind Ziua Internațională a Copilului cu Cancer. Iar la inițiativa organizației Childhood Cancer Internațional începând din 2002 sunt promovate campanii de colaborare la nivel internațional pentru a spori gradul de conștientizare cu privire la cancerul infantil și pentru a exprima susținerea față de copiii și adolescenții diagnosticați cu cancer, față de supraviețuitorii acestei maladii și față de familiile acestora.
  Simbolul Zilei Internaționale a Copilului bolnav de cancer este fundița galben-aurie, al cărui scop este acela de a atrage atenția asupra faptului că fiecare bolnav de cancer are dreptul la cea mai bună îngrijire medicală și psihosocială posibilă, indiferent de țara de origine, de rasă, de situația financiară sau de clasa socială. Totodată, fundița galben aurie amintește că multe dintre decesele copiilor cu cancer pot fi evitate prin diagnosticarea exactă, în timp util, prin accesul acestor copii la tratament și îngrijire adecvată, la medicamente esențiale de bună calitate.
  ”În fiecare an, peste 400.000 de copii și adolescenți cu vârsta sub 20 de ani sunt diagnosticați cu cancer. Rata de supraviețuire depinde de regiunea în care aceștia trăiesc – 80% în țări cu venituri ridicate, dar numai 20% în țări cu venituri mici și medii. Obiectivul țintă al Organizației Mondiale a Sănătății, de Ziua Internațională a Copilului bolnav de cancer, este de a elimina suferința copiilor care luptă cu această boală și de a atinge un procent de supraviețuire de cel puțin 60% pentru copiii diagnosticați cu cancer din întreaga lume până în 2030” , conform Childhood Cancer International. Anual în România 600 de copii descoperă că suferă de cancer.
  De asemenea Organizația Mondială a Sănătății a lansat o inițiativă de formare a personalului care le oferă îngrijiri copiilor bolnavi de cancer care ar dubla rata actuală de vindecare și ar putea salva încă un milion de vieți în următorul deceniu. Simbolul ales pentru această inițiativă OMS este un copac alcătuit din mâini în toate culorile curcubeului. Mâinile multicolor reprezintă solidaritatea oamenilor și diversitatea intervențiilor necesare pentru acești copii, care au nevoie de sprijin prin politici publice, diagnosticare corectă și la timp, îngrijiri medicale multidisciplinare, medicamente, metode de reabilitare, sprijin familial și nu în ultimul rând , îngrijiri paleative.
  La noi în țară în anul 2005 a luat ființă Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din care face parte și Asociația H.M.N. din Satu Mare. Activăm de aproape 15 ani în această Federație aducând în atenția sătmărenilor  de fiecare dată ultimele noutăți legislative, medicale, protocoale de intervenție și tot ce a apărut nou și valoros pentru tratarea cancerului.
  În România există un Registru Național al Cancerului la Copil. Acesta este o bază de date ce include toate cazurile noi de afecțiuni oncologice ale copiilor și tinerilor cu vârstă de până la 19 ani și permite interconectarea centrelor de pediatrie oncologică. Societatea Română de Oncologie Pediatrică este cea care gestionează acest registru.
      Cancerul pediatric are un răspuns la tratament mult mai bun decât în cazul adulților. Dar, ca și în cazul adulților , cu cât boala este depistată mai curând, cu cât tratamentul demarează mai repede există o mai mare șansă de vindecare. In cazul micuților rata de vindecare poate să ajungă chiar și la 80 la sută, dar asta în funcție de localizare, de tipul de cancer, dar și de stadiul bolii în momentul stabilirii diagnosticului. Depistarea neoplaziei poate fi foarte dificilă, întrucât simptomele specifice sunt de multe ori identice cu cele ale altor afecțiuni mai puțin grave. Tumorile cresc mai rapid la copii și chiar se metasteziază mai repede. De aceea , este important ca la prima schimbare în starea de sănătate a micuțului părinții să ia legătura cu medicul de familie pentru a fi trimis la medicul specialist.
  Și anul acesta ca în fiecare an de altfel Asociația H.M.N. aduce în atenția opiniei publice și a autorităților  necesitatea unei abordări  holistice, la mai  multe nivele a sănătății  copilului bolnav de cancer. Este o datorie morală , etică, sufletească, socială sau cum vrem să o numim față de copii și o responsabilitate față de o suferință nemeritată.
  ”Deși România și-a majorat în mod semnificativ cheltuielile pentru sănătate în ultimii ani, rămâne una dintre țările UE cu cele mai scăzute cheltuieli pentru sănătate, atât pe cap de locuitor cât și ca procent PIB”,  conform FABC.
  Cu atât mai mult devine mai important rolul activ al fiecărei Asociații în parte la sprijinirea bolnavilor de cancer prin orice mijloace. Asociatia  H.M.N. contribuie permanent la toate acțiunile prin care bolnavii de cancer și în special copiii bolnavi de cancer să poată beneficia de tot ce este posibil și necesar pentru a-și recăpăta sănătatea. Suntem receptivi  la orice fel de întrebări , informații  sau  solicitări și răspundem prompt în măsura posibilităților.
  15 februarie  e Ziua Mondială a Copilului cu Cancer,  Asociația  de psiho-oncologie H.M.N. Satu Mare,  ocazie cu care ne gândim în mod special la copiii și tinerii bolnavi. Vă dorim tratamente cu rezultate bune, recuperare și însănătoșire grabnică, curaj, încredere și speranță. Suntem alături de voi și nu uitați că DA, există viață frumoasă și împlinită după cancer.
  Asociația de Psiho-Oncologie Hathor-Maeve-Nectarie
     Vicepreședinte
  Cornelia  Hancsiki

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE