More

    O viaţă de abuzuri împotriva semenilor

    valer

    Numitul Marian Valer s-a remarcat de-a lungul tristei sale vieţi printr-o serie de abuzuri comise împotriva familiei, a apropiaţilor şi a cetăţenilor. Familia a alungat-o, dar nu înainte de a o maltrata fizic şi psihic. Pe apropiaţii săi i-a şantajat, iar pe alţii i-a concediat abuziv pe vremea în care nu avea nicio calitate la cotidianul Gazeta de Nord-Vest. Pe cetăţenii primiţi în audienţe i-a repezit şi terorizat psihic, folosind un limbaj dur şi pe alocuri chiar trivial. Dar nu toate aceste fapte pot fi puse atât asupra afecţiunilor sale ischemice, cât asupra caracterului său conflictual şi plin de ranchiună care l-a urmărit toată viaţa. De la şeful de post din localitatea natală, pe care l-a umilit peste ani, până la cei mai apropiaţi colaboratori, pe care i-a atacat în cel mai ordinar mod posibil. Acesta este Marian Valer, senatorul nimănui.

    Familie abuzată de un cap bolnav
    Supărat de prea mare fericire, numitul Marian Valer a ajuns să fie singur-singurel între patru pereţi după ce concubina sa a ales să se despartă de el, luându-i după ea şi pe cei doi copii. În orice caz, concubina sa nu a părăsit Sătmarul din cauza climei, ci din cauza ploii de înjurături şi de pumni pe care senatorul nimănui le asigura sistematic în căminul conjugal. După ce a rupt relaţia de uniune consensuală,  femeia acceptă să se întâlnească cu fostul său concubin doar în locuri publice, semn al fricii pe care femeia o resimte faţă de acest individ. Nu degeaba se spune că un om în spatele căruia nu stă o familie este un om de nimic. Iar în spatele senatorului independent nu stă nicio familie.

    Ranchiună şi control total asupra colaboratorilor
    Marian Valer s-a remarcat total nefast printre colaboratorii săi pe vremea în care controla ilegal şi dictatorial cotidianul Gazeta de Nord-Vest. Acesta îşi racola o mână de trădători, care ascultau şi îi sifonau cam tot ce se întâmpla în colectivul redacţional şi în cercul de apropiaţi ai redacţiei. Aşa se face că la un moment dat, unul dintre sifonarii săi i-a filmat prin intermediul unui telefon mobil pe mai mulţi redactori, fotografi şi colaboratori ai cotidianului în timp ce glumeau pe seama modului dictatorial în care numitul Marian Valer înţelegea să conducă redacţia din umbră şi penumbră. Cel mai tare l-a deranjat faptul că unii dintre ei, mai talentaţi din fire, au reuşit să îl imite, cu tot cu defectele sale de exprimare. Aşa se face că Marian Valer a ajuns să decimeze o întreagă redacţie de ziar, cotidianul funcţionând fără o bună parte din conducerea redacţională, redactori, fotografi şi şoferi.
    Rămâne foarte important de menţionat modul în care senatorul nimănui s-a răzbunat pe redactorii care au ales să plece. De exemplu, pe un fost redactor şef l-a vânat, fotografiat şi terfelit în paginile publicaţiei pentru simplul fapt că a ales să îşi schimbe locul de muncă. La câţiva ani distanţă, mai exact în cursul acestui an, tot din cauza felului său dictatorial de a conduce din umbră şi penumbră cotidianul Gazeta de Nord-Vest, a plecat un întreg corp redacţional. Aceştia au dejucat vigilenţa informatorilor senatoriali şi au ales calea normalităţii. Cu doar câteva luni înainte de acest moment care a dus la îndepărtarea definită a senatorului nimănui din spatele Gazetei de Nord-Vest, numitul Marian Valer a fost lovit de o paranoia cruntă, acuzându-i pe cei doi şoferi ai cotidianului de tot felul de fapte închipuite, cum ar fi acte de trădare inexistentă.

    Codul muncii, călcat în picioare
    Neavând niciun temei şi nicio calitate legală pentru a-i îndepărta pe angajaţii cotidianului Gazeta de Nord-Vest, numitul Marian Valer şi-a pus acoliţii să concedieze abuziv cea mai mare parte a corpului redacţional. De exemplu, Codul Muncii prevede la art. 247, aliniatul 2, “Abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca şi care constă într-o acţiune sau inacţiune săvârşită cu vinovăţie de către salariat, prin care acesta a încălcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil, ordinele şi dispoziţiile legale ale conducătorilor ierarhici”. Ori corpul redacţional a fost concediat abuziv în condiţiile în care motivele îndepărtării angajaţilor nu au fost în legătură cu munca, ci cu paranoia senatorială.  De asemenea, la art. 251, aliniatul 1 “Sub sancţiunea nulităţii absolute, nicio masură nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile”. Nici această prevedere legală nu a fost respectată, angajaţii fiind îndepărtaţi abuziv fără nicio explicaţie sau prin imputarea tardivă a unor fapte închipuite.
    Aceleaşi abuzuri au fost îndreptate şi asupra foştilor săi colaboratori de la cabinetul senatorial, pe care nu i-a remunerat conform contractului individual de muncă, nu le-a asigurat perioada de concediu şi i-a abuzat psihic. Pentru faptul că o parte din foştii angajaţi ai cabinetului senatorial au îndrăznit să îşi caute dreptatea la Inspectoratul Teritorial de Muncă, senatorul nimănui i-a ameninţat în mod ordinar.

    Electorat agresat în mod ordinar
    Cetăţenii care au avut neşansa de a-i cere ajutorul cu ocazia audienţelor pe care le acorda s-au trezit repeziţi, agresaţi verbal şi chiar bruscaţi. Surse bine informate ne-au povestit cu lux de amănunte cum senatorul nimănui obişnuia să promită marea cu sarea, după care nu mai răspundea la telefon. Dacă cineva îndrăznea să revină pentru explicaţii la cabinetul senatorial, numitul Marian Valer se exprima într-o manieră greu de reprodus în paginile unui ziar. Pe foarte mulţi cetăţeni, în special femei, i-a agresat verbal în aşa manieră încât au izbucnit în plâns, ajungând să tremure de frică. Cazurile de agresiuni s-au înmulţit odată cu trecerea anilor, după ce a uitat să respecte tratamentul medical prescris pentru tratarea microleziunilor ischemice, afecţiuni care s-au agravat şi care au culminat cu o stare de nervozitate excesivă şi paranoia generală. Ca şi o consecinţă firească, aproape nimeni nu se mai înscria în audienţe. De altfel, la ultimele audienţe nu s-a mai înscris absolut nimeni, atât de jalnică imagine a ajuns să aibă senatorul nimănui. Drept dovadă, acesta nu a mai susţinut audienţe de la începutul acestui an.

    Alex Ohaha

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE